Koje podatke je u redu, a koje nikako ne ostavljati na internetu?

Za većinu stvari, poput otvaranja mejla ili profila na društvenim mrežama, biće ti potrebna baš ona - njeno kraljevsko visočanstvo - šifra
2869 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Pazi šta kome šalješ, Ne ostavljaj broj telefona na Facebook-u, Nemoj da ti šifra bude “sanja123” i da jednu istu koristiš za privatni i poslovni mejl, sve profile na društvenim mrežama i elektronsko bankarstvo…

Vjerovatno si, baš kao i ja, ove priče čuo bezbroj puta. Za neke od njih možda misliš da su stvari koje se podrazumijevaju, neke druge ti možda zvuče potpuno suludo, dok za jedan broj smatraš da im je jedina svrha stvaranje panike bez razloga.

Ipak, ono što nikada nije suludo, jeste osvrnuti se na njih s vremena na vrijeme, a ukoliko u svom okruženju imaš one koji tek otkrivaju svijet Interneta, važno je upoznati ih sa sigurnošću u onlajn svijetu i raditi to kao sastavni dio procesa odrastanja, odnosno vaspitanja.

Kao najdublje tajne, šifra se ne dijeli ni sa kim

Za većinu stvari, poput otvaranja mejla ili profila na društvenim mrežama, biće ti potrebna baš ona - njeno kraljevsko visočanstvo - šifra.

Kao najdublje tajne, šifra se ne dijeli ni sa kim
Kao najdublje tajne, šifra se ne dijeli ni sa kim

Potrudi se da tvoja šifra bude nešto što ćeš lako zapamtiti, ali ne i toliko jednostavna da je u samo nekoliko pokušaja svi mogu otkriti (mislim na one standardne kombinacije: ime+123, ime+datum rođenja, brojevi od 1-8 i slično).

Neka tvoja šifra bude kombinacija malih i velikih slova, brojeva i znakova i nikad ne koristi identičnu šifru za sve namjene.

Ukoliko imaš mnoštvo naloga na Internetu i teško ti je da zapamtiš sve šifre, možeš iskoristiti neki od specijalizovanih servisa koja rade upravo to - pamte šifre umjesto tebe.

Oni funkcionišu tako što na telefonu i/ili računaru aktiviraš aplikaciju koja će pamtiti sve tvoje pristupne podatke i, kada želiš da pristupiš određenom mejlu, društvenoj mreži ili aplikaciji, servis će automatski prepoznati koji su tačni pristupni podaci i omogućiti ti pristup.

Isto važi i za lične podatke

Šifra je nešto što ne treba ni sa kim da dijeliš, baš kao što na Internetu ne treba da ostavljaš ni lične podatke poput broja telefona i adrese stanovanja, da ne govorimo tek o podacima sa identifikacionih dokumenata koji nerijetko mogu biti traženi na društvenim mrežama, kako bi “osvojio” neku primamljivu nagradu.

Isto važi i za lične podatke
Isto važi i za lične podatke

U najvećem broju slučajeva, ovdje se radi o lažnim stranicama koje se predstavljaju kao određena kompanija i organizuju, podjednako lažnu, nagradnu igru, a od tebe traže da im u privatnoj konverzaciji dostaviš lične podatke koji uključuju i fotografiju lične karte ili pasoša, koji dalje mogu biti zloupotrebljeni. Naravno, isto važi i za dokumenta na kojima se vidi tvoj potpis ili fotografije platnih kartica koje ni u kojem slučaju ne treba dijeliti sa drugima na ovaj način.

Takođe, ono na šta je važno da obratiti pažnju, jeste i odabir sigurne Internet konekcije, pa tako, ukoliko nisi kući, te ti tvoj Wi-Fi nije dostupan ili si upravo potrošio sve gigabajte za ovaj mjesec i nemaš mogućnost dokupa novih, predlažemo da se ipak strpiš sa korišćenjem Interneta i izbjegneš konekciju na nekoj od javno dostupnih mreža, jer ovdje potencijalno prijeti opasnost od krađe podataka.

Na kraju, obrati pažnju na ono što dijeliš i u okviru privatnih konverzacija

Ono što je sigurno jeste da nam 100%-tnu privatnost niko ne može garantovati, jer, i pod uslovom da primijenimo sve preporuke koje se tiču privatnosti na Internetu, samo jedan screenshot naše konverzacije je potreban da to druga strana nekome pokaže ili, još gore, javno podijeli onlajn.

Na kraju, obrati pažnju na ono što dijeliš i u okviru privatnih konverzacija
Na kraju, obrati pažnju na ono što dijeliš i u okviru privatnih konverzacija

Zbog toga, osim što treba da pazimo koji sadržaj dijelimo, te koje podatke ostavljamo na Internetu, moramo voditi računa i o tome sa kim i šta komuniciramo, jer sigurno ne biste voljeli da neko objelodani vaš nagli izliv emocija ili hejtovanje prijatelja, kolega ili šefa.

Kada govorimo o društvenim mrežama i privatnosti, jedna od odličnih stvari je ta što u podešavanjima možeš odabrati kome će biti vidljiv sadržaj koji objavljuješ na Facebook-u ili Instagramu, ko može vidjeti tvoju listu prijatelja i, na kraju krajeva, ko ti uopšte može poslati zahtjev za prijateljstvo - da li svi ili samo prijatelji onih koji su tvoji prijatelji na Facebooku.

Ipak, ono što nikako nije preporučljivo dijeliti na profilima na bilo kojoj društvenoj mreži, jesu neke od stvari koje upravo najčešće tamo možete vidjeti - fotografije avio karata ili karata za koncert koji nestrpljivo čekate, jer na ovaj način unaprijed komunicirate vaše kretanje.

Trag u oflajn svijetu je lako izbrisati, dok sa onim u onlajn svijetu to ide malo teže, ali znaš i sam kako kažu: Bolje spriječiti, nego liječiti. :)

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije DoMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima.