Nokia sklopila partnerstvo sa Marvell Technology

Nokia i Marvell Technology najavili su da zajedno rade na razvoju 5G multi-RAT (Radio Access Technology)
1023 pregleda 0 komentar(a)
Cilj ubrzanje razvoja 5G tehnologije, Foto: Twitter/Nokia
Cilj ubrzanje razvoja 5G tehnologije, Foto: Twitter/Nokia

Kompanija Nokia Oyj sklopila je partnerstvo sa kalifornijskom kompanijom Marvell Technology, sa ciljem ubrzanja dosadašnjeg sporog razvoja 5G tehnologije.

Nokia se borila sa sporijem od očekivanog razvoja svog ReefShark sistema na čipovima (SoC), koji jedinstvenom čipu omogućava prenos kompletnog računarskog sistema, omogućujući Nokiji da jeftinije proizvodi opremu.

Nokia i Marvell Technology, kako prenosi mreža.bug.hr, najavili su da zajedno rade na razvoju 5G multi-RAT (Radio Access Technology).

Očekuje se da će više generacija prilagođenih čipova i infrastrukturnih procesora dodatno proširiti asortiman Nokia ReefShark grupe čipova dostupnih za 5G opremu.

Kompanije razvijaju novu generaciju prilagođenih sistema procesora na čipu (SoC) i infrastrukturnih procesora koji kombinuju Nokijinu različitu bežičnu tehnologiju sa Marvellovim multi-jezgrenim platformama Arm procesora.

Novi setovi čipova dizajnirani su za primjenu u nekoliko građevnih blokova Nokia AirScale platforme za pristup radiju, kao dio Nokijinog 5G ‘Powered by ReefShark’ portfolija.

Nokia je saopštila kako proizvodi imaju koristi od smanjenja veličine i potrošnje energije, istovremeno pružajući podsticaj za kapacitet i ukupne performanse.

ReefShark čipseti se proizvede u pogonima Nokije u gradovima Oulu, Tampere, Espo i u kalifornijskom gradu Sanivejl.

ReefShark je specifično proizveden za buduće 5G bazne stanice koje će zahvaljujući uštedama energije do 64 odsto biti i značajno manje, piše mreža.bug.hr.

Nokia je time uštedjela prostor za postavljanje antena koje će trošiti dvije trećine manje energije. Nokia je takođe omogućila da jednostavnim modulima sa novim procesorima može nadograditi postojeće AirScale stanice na 5G standarde čime će oni propuštati tri puta veću količinu podataka, odnosno 84 Gbps.

Bonus video: