Sve zemlje tokom pandemije koronavirusa bile izložene kibernetičkom napadu

Upozorava se da prilikom otvaranja bilo kakvih e-mail poruka od nepoznatih pošiljalaca, treba biti izuzetno oprezan, a uvijek treba imati i ažuriran antivirus program
11432 pregleda 0 komentar(a)
Napadi širom svijeta, Foto: Microsoft.com
Napadi širom svijeta, Foto: Microsoft.com

Nema zemlje u svijetu u kojoj kibernetički kriminalci nisu iskoristili pandemiju koronavirusa kako bi izvršili neku vrstu kibernetičkog kriminala, pokazalo je posljednje Microsoftovo istraživanje koje je obuhvatilo 241 zemlju.

Svaka zemlja vidjela je barem jedan napad na temu Covid-19, zapisao je u blogu objavljenom na službenim stranicama Rob Lefferts iz Microsoft 365 Securitya. Naši podaci pokazuju da su napadi na temu Covid-19 zapravo samo varijacije već postojećih napada.

Ono što zabrinjava je činjenica da broj uspješnih napada raste. Prema Microsoftovim podacima, najteže su pogođene Kina, SAD i Rusija, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Iz Microsofta navode da je glavni cilj napadača da ostvare pristup i prošire se kroz neki sistem kako bi mogli da ukradu ili enkriptuju što je moguće više osjetljivih informacija koje bi mogle da im donesu najviše novca. Upravo zato, ističu u Microsoftu, osobe zadužene za računarsku sigurnost moraju da prate što se događa na svim kanalima - od e-mailova, korisničkih profila do aplikacija u oblaku, kako bi na vrijeme primijetili ukoliko je sistem kompromitovan.

Upozorava se da prilikom otvaranja bilo kakvih e-mail poruka od nepoznatih pošiljalaca, treba biti izuzetno oprezan, a uvijek treba imati i ažuriran antivirus program.

Bonus video: