pokrivenost signalom omogućena i na samom vrhu

Mont Everest pokriven 5G mrežom

"Zbog teških i nepredvidivih uslova postavljanje je bilo posebno izazovno: Uslovi u kojima samo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su veoma teški, a u postavljanju je učestvovalo 40 šerpasa i 60 radnika Huawei-ja. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mont Everest približiti mnogim naučnicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huawei je još jednom pokazao da čvrsto vjeruje u tehnologiju koja može ovaj svijet učiniti boljim mjestom“, rekao je Vang Bo, direktor odjeljenja dostave i usluga kompanije Huawei
4056 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2020. 18:03h

Huawei i China Mobile postavili su odašiljače za 5G mrežu na Mont Everestu na 6.500 metara visine.

U postavljanju odašiljača učestvovalo je 100 radnika i korišćeno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gde je brzina interneta 1 GB/s.

Odašiljači su postavljeni s tibetanske strane na visini od 5.300 i 5.800 metara, a zatim i na visini od 6.500 metara.

"Zbog teških i nepredvidivih uslova postavljanje je bilo posebno izazovno: Uslovi u kojima samo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su veoma teški, a u postavljanju je učestvovalo 40 šerpasa i 60 radnika Huawei-ja. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mont Everest približiti mnogim naučnicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huawei je još jednom pokazao da čvrsto vjeruje u tehnologiju koja može ovaj svijet učiniti boljim mjestom“, rekao je Vang Bo, direktor odjeljenja dostave i usluga kompanije Huawei.

Od sada nadalje, svi koji se penju na Mont Everest s kineske strane moći će da emituju video čime će se to nevjerovatno iskustvo dodatno približiti ljudima širom svijeta, dodaju.

Takođe, vijest o novim osvajanjima vrhova više neće morati čekati nedeljama, danima ili satima, već se moći pratiti uživo u visokoj rezoluciji.

Postavljanje odašiljača za 5G mrežu u baznim stanicama podno Mont Everesta odvijalo se 60 godina nakon prvog uspešnog kineskog uspona sa sjeverne strane planine, te 45 godina nakon prvog zvaničnog merenja najvišeg vrha na svijetu, saopšteno je iz Huawei