jailbreak alat

Hakeri otključali najnovije modele ajfona

Hakeri sprovode "jailbreak" eksploataciju sistema tako što pronađu prethodno neotkrivenu ranjivost u iOS-u, putem koje mogu da probiju neke od brojnih ograničenja koja Epl postavlja, kako bi spriječio pristup sopstvenom softveru

2409 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Grupa hakera objavila je novi tzv. "jailbreak" alat, putem kog korisnici ajfona (iPhone) mogu da instaliraju aplikacije kojih nema na Eplovoj prodavnici aplikacija, prenosi portal TechCrunch.

Program radi na većini modela Eplovog najprodavanijeg telefona, uključujući i one sa instaliranim najnovijim iOS 13.5 operativnim sistemom.

Hakeri sprovode "jailbreak" eksploataciju sistema tako što pronađu prethodno neotkrivenu ranjivost u iOS-u, putem koje mogu da probiju neke od brojnih ograničenja koja Epl postavlja, kako bi spriječio pristup sopstvenom softveru.

Epl navodi da ograničava pristup aplikacijama i dozvoljava instaliranje programa koje isključivo sam odobrava iz bezbjednosnih razloga, ali hakeri kažu da se probijanjem ograničenja omogućava veća prilagodljivost uređaja, na način na koji je većina Android korisnika već navikla, dodaje TechCrunch.

Detalji ranjivosti koje su hakeri pronašli i iskoristili nisu poznati, ali se očekuje da će ih Eplov tim ubrzo pronaći, obzirom da konstantno radi na otklanjanju nedostataka i rješavanju potencijalnih slabosti sistema.

Stručnjaci za bezbjednost obično savetuju korisnike ajfona da se ne služe "jailbreak" metodom, obzirom da probijanje zaštite povećava mogućnost za nastanak novih ranjivosti.

Preporučujemo za Vas