"Gugl prikuplja informacije o korisnicima, često to rade bez njihovog pristanka"

U Guglu odbacuju navode o kompromitavnoj zaštiti korisničkih podataka

2056 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka savezna država Arizona podnijela je tužbu protiv Gugla, tvrdeći da se služio "obmanjujućim" i "nepoštenim" metodama kako bi prikupio podatke o lokaciji potrošača za potrebe oglašavanja, prenosi Hina.

"Gugl prikuplja detaljne informacije o korisnicima, uključujući one o njihovoj fizičkoj lokaciji, za potrebe ciljanog oglašavanja. Često to rade bez korisnikovog pristanaka ili znanja", napisao je u srijedu na Tviter državni tužilac Arizone Mark Brnovič.

On tvrdi da je proizvođač operativnog sistema Android tako podesio softver za mobilne uređaje da obmanjuje njihove vlasnike u pogledu zaštite ličnih podataka.

"Kada potrošači pokušaju aktivirati opciju izuzimanja od Guglovog prikupljanja podataka o lokaciji, firma ih na različite načine nastavlja prikupljati i koristiti za ostvarivanje zarade, zamećući tragove o takvoj praksi", objasnio je Brnovič svojevremeno u intervjuu za Vašington Post.

Državni tužilac Arizone traži naknadu štete, ne precizirajući kakva bi ona trebala biti.

U Guglu odbacuju navode o kompromitovanoj zaštiti korisničkih podataka.

"Čini se da su podnosilac tužbe, državni tužilac i advokati čije su naknade vezane za uspjeh predmeta koji zastupaju, pogrešno okarakterisali naše usluge", istakao je u saopštenju glasnogovornik američkog tehnološkog diva.

"Uvijek smo u proizvode ugrađivali opcije zaštite privatnosti korisnika i osiguravali snažnu kontrolu podataka o lokaciji" tvrdi on.

Državni tužilac savezne američke države Novi Meksiko Hektor Balderas već je u februaru tužio Gugl, tvrdeći da njegov obrazovni softver prikuplja lične podatke mladih bez potrebnog roditeljskog pristanka.

Vodeći svjetski pretraživač prodaje prenosne kompjutera Krombuk školama širom svijeta, i to u paketu s besplatnim ili jeftinim softverskim paketom G Suite for Education, koji uključuje e-mail i alate za pisanje.

Nova tužba protiv popularnog pretraživača vremenski se poklopila s pojačanim regulatornim nadzorom tehnoloških kompanija širom svijeta, u čijem su fokusu metode poslovanja i praćenja podataka o korisnicima, napominje Rojters.

Bonus video: