Južnokorejski naučnici pomažu medicinarima

Roboti koji će olakšati borbu protiv korone sve savršeniji

Robotska ruka testiranje obavlja štapićem za uzimanje briseva iz nosa, a cio proces kontroliše medicinsko osoblje

9678 pregleda 149 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Južnokorejski naučnici su razvili robota koji bi trebalo značajno da smanji rizik od zaraze koronavirusom među medicinskim radnicima, kao i da obezbijedi da pacijenti mogu bezbjedno da se testiraju na prisustvo virusa.

Robotska ruka testiranje obavlja štapićem za uzimanje briseva iz nosa, a cio proces kontroliše medicinsko osoblje koje robotom upravlja pomoću kontrolera. Tako se pregled može obavljati na daljnu, odnosno iz druge prostorije, dok ljekari cio proces mogu da posmatraju na ekranu.

Da ne bi došlo do povreda, pošto je štapić za uzimanje brisa potrebno gurnuti duboko u nos, naučnici su konstruisali stabilizator glave na koji se pacijent naslanja tokom obavljanja testa.

„Ovakav robot uskoro će postati redovan dio svake bolničke kovid ambulante da bi se ljekari i medicinsko osoblje zaštitili, a dobili pravi i brzi rezultati“, naglašava Sen Ju Ho, iz korejske zdravstvene službe.

Međutim u Koreji su otišli i dalje pa u svim većim radnjama i tržnim centrima postoje roboti koji prate promjenu na svima koji ulaze ili izlaze iz prostora. Oni su u stanju da odmah otkriju ko je sumnjiv i potencialno zaražen, a onda stupa na snagu alarm i hitno testiranje.

„Na ovaj način smo otkrili oko pet hiljada zaraženih korona virusom koji su odmah dati na raspolaganje stručnim timovima. Robota ima sve više i postaju sve savršeniji od toga da će u buduće moći da otkriju čestice korone u vazduhu“, najavljuje Li Min Čan, menadžer tržnog centra.

U Južnoj Koreji pokrenuta je akcija zamjene svih klima uređaja koji su opasni po širenje virusa. Svaki trgovac je dužan da o svom trošku ugradi novi sistem, jer u protivnom gubi licencu za rad.