utvrđuju fizičku distancu

Kovid bedževi u francuskoj fabrici

Prvobitna ideja bila je da radnici nose ogrlice, ali su ih sindikati doživjeli kao napad na slobode

3694 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Planovi rukovodstva jedne fabrike prema kojima bi zbog aktuelne pandemije koronavirusa koja je zahvatila svijet trebalo da radnici u pogonima nose bedževe koji utvrđuju fizičku distancu, izazvali su negodovanje u Francuskoj.

Nošeni na ogrlici oko vrata ili vezani oko struka, ovi bedževi za fizičku distancu se oglašavaju alarmom, vibriraju i svijetle, u slučaju kada se prekrši sada već famozno „pravilo o udaljenosti od dva metra”.

U švedskoj kompaniji Esiti, koja se prvenstveno bavi kreiranjem higijenskih proizvoda i ima oko dvije i po hiljade zaposlenih u Francuskoj, smatraju da bi ovi bedževi bili od velike pomoći radnicima.

Ipak, sindikati nisu na istim talasnim dužinama sa rukovodiocima. Oni su osudili takve planove i okarakterisali ih kao napad na lične slobode, posebno jer nošenje ogrlica djeluje prikladnije životinjama, a ne ljudima.

Tako je rukovodstvo pomenute kompanije saopštilo da se uređaji neće koristiti za određivanje lokacije radnika i da će biti neaktivni u toaletima i menzi.

Sindikat je izdao saopštenje u kojem je opisao ove uređaje kao „nametljive aparate kojima se rukovodstvo prema radnicima odnosi kao prema djeci, i koji izazivaju anksioznost”, upoređujući ih sa ogrlicama za pse.

Rukovodstvo kompanije ipak ne haje mnogo i navodi da je ideja u pripremnoj fazi, i da je „moguće da će se koristiti bedževi koji neće emitovati zvuk i svjetlost, već će samo vibrirati”.

Sporni uređaj proizvodi belgijski Phi Data, gdje navode da bi 90 ili 95 odsto radne snage trebalo da nosi uređaje kako bi bili efikasni

Preporučujemo za Vas