Kako se zaštititi u online prostoru i što je Phishing?

Nakon otvaranja lažnog linka ili otvaranja dodatka u mejlu, već ste ušli u prostor online prevare. Najčešće će se otvoriti lažna stranica za unos podataka iz elektronskog bankarstva ili podataka sa platne kartice

17409 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslednjih dana svjedočimo povećanom broju online prevara.

Građani su na udaru čestih sms poruka i e-mejlova koji u sebi sadrže nepoznate linkove ili dodatke (eng. Phishing).

Klikom na takve linkove obično se otvara lažna stranica banke, stranica za elektronska plaćanja, lažna stranica za unos podataka sa kartice i sl.

Najčešći tekst u takvim porukama je da je potrebno ažurirati podatake u cilju bezbjednosti, čime kreatori ovakvih sadržaja otvaraju vrata internet prevare.

Iza takvih poruka kriju se lažne web stranice koje za cilj imaju krađu povjerljivih podataka.

Nakon otvaranja lažnog linka ili otvaranja dodatka u mejlu, već ste ušli u prostor online prevare. Najčešće će se otvoriti lažna stranica za unos podataka iz elektronskog bankarstva ili podataka sa platne kartice.

Sajber kriminalci tj. prevaranti (eng. Cyber criminals) podatke koje ste ostavili na tim lažnim stranicama koriste za kupovine na internetu, koje zahtijevaju izuzetno težak proces istrage i kojima nije jednostavno ući u trag (kupovina kripto valuta ili plaćanje preko sajtova koji su povezani sa kriminalcima I koji se uglavnom nalaze na dalekim destinacijama).

Klijenti koji unesu podatke sa kartice, shvate da su prevareni tek kada dobiju sms informaciju o odlivu sa računa. Tada je već kasno i izlazi iz okvira nadležnosti neke banke, jer je u većini slučajeva novac već potrošen.

Stručnjaci za internet bezbjednost vam zbog toga skreću pažnju na nekoliko pravila koja vam mogu pomoći da izbjegnete prevaru:

- Ne otvarajte nepoznate linkove iz poruka niti dodatke iz elektronske pošte koji dolaze od nepoznatih primaoca ili kada primijetite da format poruke nije uobičajen.

- Ne dijelite lične i povjerljive podatke sa nepoznatim licima. Banka vam nikad neće porukom ili e-mailom tražiti broj kartice, PIN ili CVC2.

- Ako neko traži takve podatke, odmah prijaviti svojoj banci.