Kako Fejsbuk zarađuje novac od antivakserskih stranica

Istraživanje je pronašlo 430 stranica koje je pratilo 45 miliona ljudi, a tokom istraživanja korišćeni su razni Fejsbukovi alati, uključujući virtuelne "prodavnice" i pretplate fanova, dok šire lažne informacije o kovidu-19 ili vakcinaciji

5035 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

“Fejsbuk“ omogućava korisnicima da profitiraju na širenju potencijalno opasnih lažnih teorija i dezinformacija o pandemiji i vakcinama, uključujući primjenu alata za prikupljanje novca na stranicama sa sadržajem koji su označili sami “fakt-čekeri“ giganta društvenih mreža, pokazuje istraživanje Biroa za istraživačko novinarstvo sa sjedištem u Londonu, prenosi "Gardijan".

Istraživanje je pronašlo 430 stranica koje je pratilo 45 miliona ljudi, a tokom istraživanja korišćeni su razni Fejsbukovi alati, uključujući virtuelne "prodavnice" i pretplate fanova, dok šire lažne informacije o kovidu-19 ili vakcinaciji, prenosi Gardijan.

Nalazi dolaze uprkos obećanjima koje je platforma dala prošle godine da nijedan korisnik ili kompanija ne bi trebalo direktno da profitiraju na lažnim informacijama o imunizaciji protiv kovida-19.

Fejsbuk uglavnom ne dijeli taj prihod, ali povremeno ga smanji, i ima finansijsku koristi od angažovanja korisnika oko sadržaja i ostanka na njemu, izlažući ih većem broju oglasa.

Istraživanje, koje je sproveo Biro za istraživačko novinarstvo sa sjedištem u Londonu, verovatno je otkrilo samo mali dio ogromne količine monetizovanih dezinformacija na Fejsbuku povezanih sa pandemijom i vakcinama, piše Gardijan.

Fejsbuk: Veliki broj stranica ne krši pravila

Portparol Fejsbuka rekao je da je kompanija istraživala primjere na koje joj je skrenuta pažnja i da je "uklonila mali broj stranica koje su nam podijeljene zbog kršenja naših politika", prenosi RTS.

Međutim, mnogi postovi koji su identifikovani kao dezinformacije ne krše pravila platforme, dodao je portparol, ne navodeći nikakve detalje.

"Naša početna istraga pokazuje da je veliki broj označenih stranica imao nula kršenja štetnih politika dezinformacija, a mi bismo osporili ukupnu tačnost dostavljenih podataka", istakao je portparol Fejsbuka.

Na identifikovanim djelovima platforme nalazile su se stranice za komičare i vjerske vođe, ličnosti društvenih medija i izvještače tradicionalnih medija.

Postoji veliki broj alternativnih sajtova posvećenih zdravlju i fokusiranih na niz tema, od ishrane do joge i velnesa. Samo je manjina jasno usredsređena na pandemiju ili protiv vakcine. Ostali dijele sadržaj široj publici.

Zastupljeno je sedam jezika - uključujući njemački, hebrejski, poljski i španski.

Biro: Više od 260 stranica objavilo dezinforamcije o vakcinama

Više od 260 stranica koje je identifikovao Biro objavilo je pogrešne informacije o vakcinama. Preostali dio uključuje lažne informacije o pandemiji, vakcinama u širem kontekstu ili njihovoj kombinaciji. Više od 20 identifikovanih stranica dobilo je plavi bedž od Fejsbuka, kao oznaka da su autentične.

Za Fejsbuk je nuđenje načina zarade vjerovatno put ka podsticanju ljudi da koriste njegovu platformu, a ne konkurente, smatra dr Kler Vardl, izvršna direktorka "Frst drafta", neprofitne organizacije sa sjedištem u SAD koja se bori protiv dezinformacija na mreži, koja je učestvovala u istraživanju.

Međutim, Fejsbuk, takođe, može da profitira na popularnosti brendova i pojedinaca koji šire dezinformacije. Platforma uzima od pet do 30 odsto valute "Stars", koju fanovi koriste da daju napojnice kreatorima koji strimuju video.

Fejsbuk je nakratko prikupio i do 30 odsto naknada koje su novi fanovi platili od januara prošle godine, ali je to poništio u avgustu.

Biro je pronašao dvije stranice koje koriste Stars - An0mali i Sid Roth's It's Supernatural, koja je posvećena religiji i predstavlja mjesto koje je za pandemiju optužilo abortus, a gosti su opisali san u kojem im je Bog pokazao virus koji se stvara u kineskoj laboratoriji. Između njih, stranice su dosegle više od 2,6 miliona ljudi.

Stranica koju vodi An0mali, pravog imena Ej Džej Feleski, a koji sebe opisuje kao "analitičara vijesti i hip-hop umetnika", jedna je od najuticajnijih od onih koje sadrže dezinformacije koje je istraživanje identifikovalo, sa više od 1,5 miliona sljedbenika.

Video od prošlog marta, u kojem se dovodi u pitanje da li je pandemija "bio-terorizam", jedan je od najmanje tri posta na stranici za koji su Fejsbukovi istraživači činjenica označili da sadrže lažne ili delimično lažne informacije.

Ipak, čak i u subotu se ispod video snimaka pojavljuje kaiš koji poziva gledaoce da plate "podržite" i "podržite An0mali i uživajte u posebnim pogodnostima".

Sporazum sa vladom Velike Britanije i kršenje dogovora

Fejsbukove politike za kreatore koji koriste alate za monetizaciju uključuju pravila protiv dezinformacija, posebno medicinskih dezinformacija.

U novembru su se Fejsbuk Gugl i Tviter saglasili u zajedničkoj izjavi sa vladom Velike Britanije obavezujući se na "princip da nijedan korisnik ili kompanija ne bi trebalo direktno da profitiraju od pogrešnih/dezinformacija o vakcinama protiv kovida-19. Ovo uklanja podsticaj za promociju, produkciju i distribuciju ove vrste sadržaja".

Nalazi Biroa sugerišu da je Fejsbuk prekršio taj sporazum, kao i da nije primijenio sopstvene politike.

"Stranicama koje više puta krše standarde naše zajednice - uključujući one koje šire dezinformacije o kovidu 19 i vakcinama - zabranjena je zarada na našoj platformi. Preduzimamo agresivne korake kako bismo uklonili dezinformacije o kovidu koje dovode do neposredne fizičke štete, uključujući lažne informacije o odobrenim vakcinama.", naveo je portparol.

Dodaje da je kompanija uklonila 12 miliona deformacija o kovidu između marta i oktobra i postavila naljepnice upozorenja za provjeru činjenica na 167 miliona drugih djelova sadržaja.

Organizacije, uključujući UN, Svetsku zdravstvenu organizaciju i Unesko, saopštile su u septembru da dezinformacije na mreži "nastavljaju da podrivaju globalni odgovor i ugrožavaju mjere za kontrolu pandemije".

Slučaj "Hajvajer"

Neke stranice identifikovane u istrazi takođe su usmjerile svoje sljedbenike na ekstremniji sadržaj koji je uglavnom izbrisan sa društvenih mreža. Veganarazj, stranica na portugalskom jeziku sa sjedištem u Brazilu sa 129.000 pratilaca, nudi pretplate uz podršku.

"Pinovani post", koji je fiksiran na vrhu stranice, čak i kada se dodaje novi sadržaj, sadrži vezu do kolekcije datoteka hostovanih na Guglu, uključujući "Plandemik", par temeljno diskreditovanih, zasnovanih na teoriji zavjere video-zapisa koji su nakratko prošlog ljeta postali viralni, prije nego što su društvene mreže uložile napore da ih uklone.

Grupe koje šire informacije koje su fakteri provjerili kao lažne takođe su koristile Fejsbuk za prikupljanje sredstava. Mreža informisane saglasnosti (Ican), američka neprofitna organizacija, jedna je od najbolje finansiranih organizacija u SAD koja se protivi vakcinaciji.

Fejsbuk i Jutjub uklonili su stranice za "Hajvajer", internet emisiju koju je vodio osnivač Icana Del Bigčri, a koja je više puta tvrdila da su fakt čekeri provjerili kao netačnu, za šta Ican kaže da tuži tehnološke kompanije.

Ipak, uprkos uklanjanju "Hajvajer" stranice, Fejsbuk i dalje dozvoljava Icanu da prikuplja donacije od svojih više od 44.000 sljedbenika na stranici koja je imala najmanje dva posta označena faktomerima. Prema njegovoj stranici, Ican je od februara 2020. prikupio skoro 24.000 funti.

Vardlova vjeruje da bi sistemi za zaradu koje Fejsbuk nudi mogli da podstaknu ljude na širenje dezinformacija.

"To je ljudska priroda. Znamo da je jedna od motivacija finansijska. Oni su počeli da vjeruju u ove stvari, ali kada ste u tom krugu, takođe shvatite da postoji način da zaradite novac, tada shvatite da što više dobijete pogodaka to više novca zarađujete. To je više od dopaminskog pogotka - to je dopamin plus dolari", rekla je Vardlova.

Bonus video: