Mask i "Tesla" iza tajnog projekta za snabdijevanje Teksasa strujom

Baterija snage 100 megavati gradi se u gradiću Angltonu u Teksasu i biće dovoljno velika da napaja oko 20.000 domova tokom ljetnjeg pika potrošnje struje

3676 pregleda 0 komentar(a)
Ilon Mask, Foto: Beta/AP
Ilon Mask, Foto: Beta/AP

Projekat „Gambit“ za skladištenje energije obezbijediće dovoljno struje za 20.000 domova po ljetnjim vrućinama.

Milijarder Ilon Mask i kompanija „Tesla“ rade na razvoju tajne mega-baterije koja će biti povezana sa električnom mrežom u Teksasu koja je zakazala tokom nedavnih vremenskih nepogoda.

Baterija snage 100 megavati gradi se u gradiću Angltonu u Teksasu i biće dovoljno velika da napaja oko 20.000 domova tokom ljetnjeg pika potrošnje struje, navodi Blumberg.

“Gambit Energy Storage”, podružnica konglomerata „Tesla“, izgleda da je razvila i izgrađuje postrojenje za skladištenje energije.

Voren Lašer, direktor sistemskog planiranja u Teksaskom savjetu za električnu pouzdanost, navodi da je “Gambit Energy Storage” uredno registrovana kompanija, kao i da je za 1. jun najavljen komercijalni početak poslovanja.

Podaci pokazuju da kompanija deli adresu sa „Teslom“ u Frimontu u Kaliforniji. Ipak, zvaničnih saopštenja nema, a radnici na terenu pokrivaju opremu. Uprkos tome što su električni automobili najpoznatiji proizvod kompanije „Tesla“, Mask je uvijek velike nade plagao u „Tesla enerdži“, kompaniji koja obezbjeđuje električnu energiju.

Teslino postrojenje “Gambit Energy Storage”
Teslino postrojenje “Gambit Energy Storage”foto: Bloomberg.com

„Energija i poslovanje u tom sektoru veći su od posla sa automobilima“, govorio je više puta Mask.

Kompanija „Tesla“ je veći dio svog fokusa nedavno usmjerila na Teksas, a Mask je prošlog decembra potvrdio da se iz Kalifornije preselio u tu američku saveznu državu.

Ogroman proizvodni pogon kompanija gradi u blizini grada Ostina u Teksasu, gdje će se praviti automobili Tesla Cybertruck i model Ipsilon (Model Y).

Milijarder i preduzetnik takođe želi da podigne grad, nazvan Starbejs, oko postojećeg postrojenja „Spejes Iks“ u okrugu Kameron u Teksasu, gdje se izvodi testiranje prototipa raketa “Mars Starship”.

Bonus video: