Nokia najavila kako će u sklopu restrukturiranja i snižavanja troškova otpustiti do deset hiljada radnika

"Nokia sada ima četiri potpuno odgovorne poslovne grupe. Svaka od njih identifikovala je jasan put do održivog, profitabilnog rasta i resetuju svoju bazu troškova kako bi ulagale u svoju budućnost", rekao je izvršni direktor Pekka Lundmark

2923 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nokia je najavila kako će u sklopu restrukturiranja i snižavanja troškova u naredne dvije godine otpustiti do deset hiljada radnika.

To je dio planova za smanjenje troškova oko 600 miliona EUR ili 716 miliona USD u narednih nekoliko godina, prenosi SEEbiz.

Proizvođač telekomunikacione opreme rekao je kako će se smanjenjem troškova nadoknaditi povećana ulaganja u istraživanje i razvoj, uključujući 5G, oblak i digitalnu infrastrukturu, inflaciju plaća i druga područja koja će joj dugoročno koristiti.

Potez će rezultirati smanjenjem radne snage Nokije na između 80 hiljada i 85 hiljada zaposlenih u sljedećih 18-24 mjeseca, u odnosu na 90 hiljada koliko ih ima danas.

"Nokia sada ima četiri potpuno odgovorne poslovne grupe. Svaka od njih identifikovala je jasan put do održivog, profitabilnog rasta i resetuju svoju bazu troškova kako bi ulagale u svoju budućnost", rekao je izvršni direktor Pekka Lundmark.