Britanija dobila regulatora za digitalne platforme poput Facebooka i Googlea

"Moć i doseg kompanija u sektoru visoke tehnologije rastu brže od sposobnosti vlada da ih kontrolišu"

2602 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Britanska vlada oformila je regulatora za digitalna preduzeća poput Facebooka i Googlea, koji će u početnoj fazi ispitati može li se kodeksom poboljšati odnos snaga digitalnih platformi i medijskih preduzeća.

Sektor za digitalna tržišta (DMU), u sklopu Uprave za zaštitu tržišne konkurencije i tržišta, osnovan je kako bi blokirao moguće pokušaje velikih tehnoloških preduzeća da zloupotrijebe dominantnu poziciju na tržištu, nakon što je regulator utvrdio da su postojeći propisi nepotpuni, prenosi Hina.

Otkriće u Australiji

Moć i doseg kompanija u sektoru visoke tehnologije rastu brže od sposobnosti vlada da ih kontrolišu, ističe Reuters.

Obrise zadatka razotkrilo je odmjeravanje snaga Facebooka i australijske vlade u februaru oko plaćanja lokalnih vijesti. Naime, kompanija je na najavu zakona kojim je vlada željela medijima osigurati jaču poziciju u pregovorima reagovala blokadom informativnih sadržaja, podsjeća Reuters.

Britanski sekretar za digitalna preduzeća Oliver Dowden izjavio je da je od novoosnovanog regulatora zatražio da ispita kako bi kodeks mogao urediti odnose platformi i kreatora sadržaja, poput izdavača vijesti, kako bi bili što pošteniji i razumniji.

"Osnovan je Odsjek za digitalna tržišta i zamolio sam ih da se krene s proučavanjem odnosa platformi i kreatora sadržaja, te platformi i digitalnih oglašivača", naveo je Dowden u saopštenju.

"To će utabati put razvoju novih digitalnih usluga i nižim cijenama, dok će potrošačima pružiti veću mogućnost izbora i kontrolu nad njihovim podacima te poduprijeti vijesti koje su značajne za slobodu izražavanja i za naše demokratske vrijednosti", naglasio je vladin funkcioner.

Koordinacija s međunarodnim partnerima

Odsjek je osnovan nakon što je u prošloj godini CMA zaključio da Google ima jako veliku tržišnu ulogu u pretraživanju i oglašavanju putem rezultata pretraživanja, a Facebook značajnu tržišnu snagu u segmentu društvenih mreža i u digitalnom oglašavanju.

Odsjek će se koordinisati sa međunarodnim partnerima koji takođe pokušavaju da regulišu tehnološka preduzeća, najavio je London.

Dowden će u aprilu ugostiti ministre za digitalne tehnologije kako bi razgovarali o razmjeni informacija i o usklađivanju regulatornih pristupa ovom problemu, saopštila je britanska vlada.

Novoosnovani odsjek sada čeka zakon koji bi trebao da precizno definiše njegova ovlašćenja.

Bonus video: