"u potpunosti sarađuju" u istrazi

Irska pokrenula istragu protiv Fejsbuka zbog objavljivanja ličnih podataka

Kompanija je navela da "zlonamjerni akteri" nisu hakovali Fejsbuk već su koristili ranjivost u alatu za sinhronizaciju kontakata na toj društvenoj mreži, i da su ti problemi otklonjeni 2019.

3408 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Irska Komisija zaštitu podataka korisnika (DPC) saopštila je danas da je pokrenula istragu protiv Fejsbuka zbog kršenja strogih pravila o privatnosti Evropske unije objavljivanjem podataka više od 500 miliona korisnika.

DPC je saopštila je da je odlučila da pokrene istragu poslije više izvještaja u svjetskim medijima u kojima je navedeno da su podaci pronađeni na veb lokaciji za hakere i da sadrže informacije o 533 miliona korisnika iz više od 100 zemalja, uključujući imena, brojeve telefona, lokacije, datume rođenja i mejl adrese.

Irski regulator je naveo da je kontaktirao Fejsbuk Irske u vezi poštovanja pravila o privatnosti i da nije zadovoljan odgovorima.

Fejsbuk je saopštio da "u potpunosti sarađuje" u istrazi.

Kompanija je prethodno navela da "zlonamjerni akteri" nisu hakovali Fejsbuk već su koristili ranjivost u alatu za sinhronizaciju kontakata na toj društvenoj mreži, i da su ti problemi otklonjeni 2019.

Preporučujemo za Vas