Roditelji tužili TikTok, traže odštetu od 1,4 milijarde eura

Fondacija tvrdi da TikTok prikuplja podatke od djece bez odgovarajuće dozvole

4991 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa roditelja u Holandiji podnijela je tužbu protiv društvene mreže TikTok jer privatnost njihove djece na mreži nije dovoljno zaštićena.

Prema njihovoj tvrdnji, TikTok predstavlja rizik po djecu i preuzima previše njihovih ličnih podataka.

Fondacija za istraživanje tržišnih informacija, koja zastupa više od 64.000 roditelja iz Holandije, ali i drugih zemalja Evropske unije, poslala je u utorak poziv sudu u Amsterdamu.

Oni traže odštetu u iznosu od 1,4 milijarde eura.

Koje su optužbe?

Fondacija tvrdi da TikTok prikuplja podatke od djece bez odgovarajuće dozvole. Advokat Dav Linders rekao je medijima da aplikacija ovim postupkom krši zakone Evropske unije, prenosi portal Nova.rs.

„Nije jasno na koji način aplikacija kostisti lične podatke“, kaže Linders i dodaje:

„To se odnosi na personalizovane oglase i prenos ličnih podataka u Sjedinjene Države i Kinu“.

Mladi ispod šesnaest godina mogu prelako da naprave profil na toj mreži, bez dozvole roditelja i to mora biti regulisano politikom te mreže.

Prema podacima Fondacije, veliki broj djece širom svijeta je preminuo nakon što su bili podstaknuti na izazove sa TikToka. Jedan od njih je gušenje do nesvijesti.

Čak i ako ne uzrokuju smrt, te „rizične igre i izazovi mogu psihički i fizički da ostave posljedice na djecu“, ocijenio je Linders.

Kako TikTok odgovara na optužbe?

TikTok je saopštio da naporno radi na zaštiti mlađih korisnika. Kako navode, aplikacija ima mogućnost da podesi naloge djece između 13 i 15 godina kao privatne. Ovo znači da drugi korisnici ne mogu da vide dječje video zapise u svojim fidovima.

Bonus video: