bivši zaposleni se obratio nadležnim organima

Nove optužbe protiv Fejsbuka da nisu uklanjali sporne sadržaje kako ne bi gubili korisnike

Neimenovani, novi uzbunjivač podnio je prijavu federalnoj komisiji za nadzor finansija

2254 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši zaposleni u Fejsbuku obavijestio je nadležne organe da kompanija stavlja profit iznad napora da zaustavi objavu problematičnih sadržaja, piše Vašington post.

Nove optužbe iznijete su nekoliko nedjelja pošto je bivša zaposlena u Fejsbuku, Frensis Hogen, svjedočila u Kongresu o tome da kompanija ne vodi računa o bezbjednosti korisnika, posebno djece, već samo o zaradi.

Neimenovani, novi uzbunjivač podnio je prijavu federalnoj komisiji za nadzor finansija, prenosi Glas Amerike.

Frensis Hogen, koja je nedavno izašla sa optužbama, zapravo je objavila interna dokumenta koja pokazuju da je Fejsbuk znao za štetu koju nanosi korisnicima, ali da nije ništa uradio.

Novi uzbunjivač sada iznosi detalje o tome kako se kompanija postavila prema optužbama u vezi sa miješanjem Rusije u predsjedničke izbore 2016.

"To će biti kratkog daha, neki predstavnici u Kongresu će da pobjesne, ali onda će za nekoliko nedjelja da se bave nečim drugim. Za to vrijeme mi zarađujemo i u redu smo", navodno je rekao Taker Baunds iz tima za komunikacije Fejsbuka, navodi uzbunjivač.

Takođe, prijavio je da se menadžeri u Fejsbuku nisu trudili da se bore protiv dezinformacija i problematičnih sadržaja iz straha da ne razljute tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa ili da ne bi gubili korisnike.

Prijava je podnijeta 13. oktobra, nedelju dana pošto je Hogen iznijela svoje podatke pred Kongresom, piše Post.

Portparolka Fejsbuka Erin Mekpajk kazala je da je "tekst ispod nivoa Vašington posta koji u posljednjih pet godina objavljuje samo one priče za koje ima dokaze i provjerene izvore".

U SAD i dalje ne postoje zakoni kojima se regulišu sadržaji na društvenim mrežama.

Preporučujemo za Vas