Ovako će morati da izgledaju svi punjači za elektronske uređaje u EU

Zajedničko rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno da smanji broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i donijeti znatne uštede

5474 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Države članice Evropske unije dogovorile su u srijedu zajednički stav o jedinstvenom punjaču za elektronske uređaje, na osnovu kojeg će pregovarati s Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

Zajednički stav, koji su usuglasili ambasadori država članica u Odboru stalnih predstavnika (Coreper), predstavlja mandat koji predsjedništvu Savjeta omogućava da započne pregovore s Evropskim parlamentom nakon što parlament postigne dogovor o svojem stavu.

USB-C postaje univerzalni punjač u EU

Evropska komisija je 23. septembra prošle godine predložila rješenje za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnih telefona i tableta, koji bi svi trebalo da imaju USB port tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača, podsjeća Hina.

Komisija je predložila izmjenu direktive prema kojoj bi USB tipa C trebalo da postane standardni port za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosnih zvučnika i ručnih konzola za video-igre.

Jedinstveni port USB-C omogućiće potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, nezavisno od marke uređaja.

U predlogu se predviđa prodaja punjača odvojeno od elektronskih uređaja, što znači da novi punjač neće nužno biti uključen pri kupovini novog uređaja. Time bi trebalo da se smanji količina elektronskog otpada.

Zajedničko rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno da smanji broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i donijeti znatne uštede. Prema procjenama Komisije, potrošači u EU bi mogli uštedjeti 250 miliona eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi takođe trebalo da smanji količinu elektronskog otpada za oko hiljadu tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača elektronskih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broja različitih punjača i rješenja za punjenja s tridesetak na današnja tri.

Da bi se došlo do univerzalnog punjača, potrebno je osigurati punu interoperabilnost s obje strane kabla: elektronskog uređaja i utikača za spoljno napajanje. Komisija najavljuje da će predložiti promjenu uredbe u tom smislu koja bi stupila na snagu istovremeno s novom direktivom.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Epla.

Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB portove za punjenje, ali ne i Eplov Ajfon, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode.

Bonus video: