Fejsbuk korisnicima u Ukrajini omogućio "zaključavanje profila"

Ovo nije prvi put da Fejsbuk ohrabruje korisnike u nesigurnim dijelovima svijeta da zaključaju svoje profile

3986 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fejsbukov tim za sigurnost pravi nove korake u namjeri da zaštiti profile korisnika u Ukrajini.

Fejsbuk Ukrajincima nudi alat za "zaključavanje profila" te kreira centar za specijalne operacije kako bi "pomno pratio" šta se događa u Ukrajini koja je pod napadom Rusije.

Alat za zaključavanje profila omogućava korisnicima pristup jednim klikom dodatnim mogućnostima za privatnost i sigurnost, otkrio je direktor za sigurnost u kompaniji Meta Nathaniel Gleicher.

"Kada je profil zaključan, osobe koje korisniku nisu na listi prijatelja ne mogu preuzeti ili dijeliti njegovu profilnu fotografiju niti vidjeti postove na tajmlajnu", rekao je Gleicher, prenosi Klix.ba.

Ovo nije prvi put da Fejsbuk ohrabruje korisnike u nesigurnim dijelovima svijeta da zaključaju svoje profile. Isti alat je omogućen i ljudima u Afganistanu tokom ljeta nakon povlačenja američke vojske iz ove zemlje. Iz kompanije Meta ističu da će ovaj alat biti posebno koristan novinarima, aktivistima i drugima kojima prijeti veći rizik da postanu "mete".

Društvena mreža je formirala specijalni tim i zbog praćenja dešavanja u Ukrajini.

"Kao odgovor na vojni konflikt u Ukrajini, formirali smo Centar za specijalne operacije koji reaguje u realnom vremenu. Čine ga eksperti uključujući osobe koje govore ukrajinski jezik kako bismo što bolje pratili situaciju i što prije reagovali", saopšteno je iz Mete.

Bonus video: