Intel ulaže milijarde u Magdeburgu na istoku Njemačke

"U prvoj fazi od sljedeće godine planiramo investicije od 17 milijardi eura za izgradnju dvije mega fabrike za proizvodnju poluprovodnika. U narednim godinama bi ovdje trebalo da nastane do šest novih fabrika", rekao je direktor Intela Patrik Gelsindžer u video javljanju iz kalifornijske Santa Klare

1343 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Intel - najveći svjetski proizvođač čipova dolazi u Magdeburg, na istok Njemačke gdje planira da uloži za početak 17 milijardi eura, što je mnogo više nego što je uložio Tesla. Dugoročno će to biti i do 80 milijardi eura.

Intel već neko vrijeme najavljuje ulaganja u nove evropske pogone. Vodeći svjetski proizvođač čipova je sada najavio izgradnju nekoliko fabrika poluprovodnika u Magdeburgu.

"U prvoj fazi od sljedeće godine planiramo investicije od 17 milijardi eura za izgradnju dvije mega fabrike za proizvodnju poluprovodnika. U narednim godinama bi ovdje trebalo da nastane do šest novih fabrika", rekao je direktor Intela Patrik Gelsindžer u video javljanju iz kalifornijske Santa Klare.

Intel nadalje "u Evropi" planira ulaganja u istraživanje, dizajn i razvoj. Svi pogoni bi, kako je rečeno, trebalo da rade na bazi obnovljivih izvora energije. Prema riječima Gelsindžera u Magdeburgu bi trebalo da se otvori oko 7000 radnih mjesta za izgradnju fabrika, najmanje 3.000 radnih mjesta u samoj proizvodnji i destine hiljada u logistici.

Magdeburg sa ostarjelim stanovinštom i ne baš uspješnom privredom, računa na dodatnih 30-40 hiljada stanovnika. Stanova za njih ima, kao i placeva za izgradnju kuća.

Blizina Berlina, obrazovana radna snaga - i subvencije

Magdeburg je, slično kao i Teslin pogon južno od Berlina, izabran zbog svoje blizine njemačkoj metropoli Berlinu koja se posljednjih godina razvila u glavno stecište za start-ap firme u Evropi. Regija se strateški nalazi u središtu Evrope na putu između Istoka i Zapada a jedan od glavnih faktora za odabir Magdeburga je, kako je rečeno, i visoka koncentracija dobro obrazovane radne snage.

No ulogu su zasigurno odigrale i državne subvencije. "Sada je važno da je naša saradnja s Intelom urodila plodom", rekao je premijer savezne pokrajine Saksonija-Anhalt Rajner Hazelof. On je odbio da navede sumu subvencija koju je dobio Intel.

I Evropa važan igrač

I političari na saveznom nivou zadovoljno trljaju ruke. Njemački kancelar Olaf Šolc u izgradnji fabrike za proizvodnju čipova usred Evrope vidi i još jedan korak ka više samostalnosti evropskog kontinenta. Ministar ekonomije Robert Habek je rekao kako je Intel pokazao da je Njemačka još uvijek atraktivno mjesto za ulaganje. Oba njemačka političara kao i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen smatraju kako izgradnja fabrike u Magdeburgu doprinosi stvaranju "ravnoteže" u proizvodnji čipova na globalnom planu.

Bonus video: