Mask razmišlja o stvaranju nove platforme društvenih medija

Ako nastavi sa pokretanjem sopstvene platforme, Mask bi se pridružio rastućoj listi javnih ličnosti i tehnoloških kompanija koje napuštaju uspostavljene mreže društvenih medija i stvaraju sopstvene platforme, često zagovarajući „slobodu govora“

2715 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Elon Mask "ozbiljno razmišlja" o stvaranju nove platforme društvenih medija, napisao je on na svom Tviter nalogu.

To je uslijedilo nakon što je kritikovao Tviter, jer je tvrdio da ta platforma ne dozvoljava slobodu govora.

„S obzirom na to da Tviter de fakto služi kao javni gradski trg, nepoštovanje principa slobode govora suštinski podriva demokratiju“, napisao je Mask na Tviteru u petak. "Šta treba učiniti?"

Zatim je pitao da li je potrebna nova platforma.

Sporazum iz 2018. sa Komisijom za hartije od vrijednosti zahtijeva da Mask dobije prethodno odobrenje od drugih Teslinih rukovodilaca prije nego što objavi tvitove o kompaniji, prenosi CNN.

Nakon što je Mask u novembru pitao svoje pratioce na Tviteru da li treba da proda 10 odsto svog udjela u Tesli, kompanija za električna vozila dobila je sudski poziv od SEC-a jer je pitanje ankete izazvalo rasprodaju akcija — što je generalni direktor nazvao „uznemiravanjem“.

Ranije ove nedjelje, kao odgovor Masku koji je osporio sudski poziv, regulator SEC-a je pozvao saveznog sudiju da dozvoli da se njegovi tvitovi i dalje ispituju.

„Maskov predlog za poništenje je proceduralno neispravan i suštinski neosnovan“, rekao je SEC.

Ako nastavi sa pokretanjem sopstvene platforme, Mask bi se pridružio rastućoj listi javnih ličnosti i tehnoloških kompanija koje napuštaju uspostavljene mreže društvenih medija i stvaraju sopstvene platforme, često zagovarajući „slobodu govora“.

Bivši predsjednik Donald Tramp, kome je Tviter zabranjen od januara 2021, pokrenuo je Truth Social u februaru kao dio Trampove medijske i tehnološke grupe.

Rumble, Parler, Gettr i drugi servisi su takođe formirani kao alternative mejnstrim društvenim mrežama. Parler je uklonjen iz Apple-ove prodavnice aplikacija zbog navoda da su demonstranti 6. januara koristili platformu da podstaknu nasilje. Ponovo je uveden u aprilu nakon što je kompanija napravila poboljšanja kako bi bolje otkrila i umanjila govor mržnje.

Bonus video: