Sve kartice i plaćanja u jednoj aplikaciji

Tri žene sa više od petnaest godina iskustva u IT industriji i bankarskom sektoru razvijaju sistem za jednostavnije, sigurnije i brže plaćanje roba i usluga, i prenos sredstava, kažu da Fleš može da bude proizvod konkurentan na globalnom tržištu

14389 pregleda 308 reakcija 7 komentar(a)
Članice Fleš tima: Gazivoda, Plamenac i Popivoda, Foto: Privatna arhiva
Članice Fleš tima: Gazivoda, Plamenac i Popivoda, Foto: Privatna arhiva

Mobilna aplikacija u kojoj su objedinjene sve platne kartice, pa korisnik sa jednog mjesta može da upravlja računom, kontroliše finansijske i potrošačke navike, u najkraćem je opis Fleš (Flash, payflash.me) usluge koju su razvile Milena Plamenac, Milica Gazivoda i Nataša Popivoda.

Plamenac je full stack developer, Gazivoda ekspertkinja za digitalno bankarstvo, a Popivoda Senior Software developer. Fleš je, kažu u razgovoru za “Vijesti”, nastao kao rezultat njihovog više od 15 godina iskustva u IT industriji i bankarskom sektoru.

To rješenje njih tri predstavile su na Spark.me avantura takmičenju, gdje je ideja za kreiranje sistema za jednostavnije, sigurnije i brže plaćanje robe i usluga, kao i prenos sredstava, proglašena za najbolji u finalu drugog ciklusa.

Ističu da čvrsto vjeruju u projekat i da Fleš može da bude proizvod konkurentan na globalnom tržištu.

Kažete da ste Fleš kreirale jer želite pokrenuti digitalnu bankarsku revoluciju i transformisati tradicionalne pristupe plaćanju u moderne i jednostavne - šta to konkretno znači?

Naša misija je da napravimo novi platni sistem koji bi povezao sve učesnike u procesu na brz, jednostavan i siguran način, uz manje troškove i efikasniju realizaciju, imajući u vidu ono što savremeni korisnik očekuje. Banke su u mogućnosti ponuditi novi servis svojim klijentima, uz značajno manje troškove od postojećih rješenja. Korisnici uz Fleš mobilnu aplikaciju mogu obavljati plaćanja na mPOS terminalima i onlajn i prenositi sredstva drugom korisniku u realnom vremenu i to samo znajući njegov broj mobilnog telefona. Fleš nudi dodatnu vrijednost, ne samo krajnjim korisnicima i bankama, već i trgovcima, kojima osim jednostavnosti implementacije, manjih troškova i omogućavanja saldiranja sa bankom u realnom vremenu, nudi i integrisani program lojalnosti kreiran po njihovoj mjeri.

Kako se vaše rješenje razlikuje od sada dostupnih na tržištu Crne Gore, ali i šire? Da li Fleš ima budućnost na globalnoj sceni?

Od postojećih rješenja Fleš se razlikuje na način da omogućava sinergiju svih platnih servisa u jedan sistem, omogućavajući svim učesnicima jednostavno upravljanje svojim računom, kontrolisanje svojih finansijskih i potrošačkih navika, bez korišćenja platnih kartica, eWallet (digitalni novčanik) rješenja, virtuelnih računa, dodatnih mobilnih aplikacija ili lojalti kartica (kartice za lojalne/vjerne korisnike). Upoređujući rješenja prepoznate konkurencije sa rješenjem koje nudimo smatramo da Fleš može biti konkurentan i na globalnom tržištu i vrlo značajan izvozni proizvod Crne Gore.

Koje su prepreke na koje ste nailazile tokom izrade rješenja, odnosno da li postoje prepreke da Fleš zaživi u praksi i u Crnoj Gori? Ako da, koje su ključne prepreke?

Fleš je u potpunosti prilagođen trenutnim zakonskim normama u Crnoj Gori i ne postoje prepreke da zaživi u praksi. Ipak, ono što bi sigurno ubrzalo implementaciju, kako Fleša, tako i drugih fintek (fintech, finansijska tehnologija) rješenja, jeste regulativa koja je usklađena sa regulativom Evropske unije i uvođenje PSD2 direktive. Raduje nas što je i Centralna banka Crne Gore (CBCG) prepoznala važnost ovih promjena i što stižu ohrabrujuće inicijative iz ove ustanove kao krovnog regulatora u ovoj oblasti.

Da li su banke u Crnoj Gori spremne da ponude takvo rješenje?

Živimo u vremenu digitalne revolucije i brzih promjena gdje klijenti zahtijevaju da sistemi usluga prate njihove potrebe. Banke u Crnoj Gori sve više postaju svjesne ove činjenice i samim tim se trude da u većoj mjeri digitalizuju svoje procese, o čemu svjedoči i sve veći broj proizvoda koji banke nude onlajn. Mislimo da sinergija između banaka i fintek rješenja kakav je Fleš, bankama olakšava ovaj proces koji je neminovan, kako i zbog potreba i zahtjeva savremenog klijenta, tako i zbog promjene regulative koja se uveliko najavljuje od strane CBCG.

Da li planirate neki test period?

Naravno, testni period je neophodan da bismo bili sigurni da dajemo u ruke potrošača kompletan i siguran proizvod. Posebnu pažnju u stvaranju Fleša obratile smo na sigurnost i u toku rada na definisanju arhitekture sistema u potpunosti smo pratile smjernice Evropske komisije, tzv. Regulatory Technical Standards.

Iz Centralne banke nedavno je saopšteno da je održana radionica priprema za početak rada na izradi Nacionalne fintek strategije. Kako vi vidite fintek strategiju Crne Gore - šta bi ona prioritetno trebalo da riješi?

Očekujemo da će nova zakonska rješenja na pravi način definisati prava i obaveze svih uključenih strana i pažljivo izbalansirati efikasnost i stabilnost u odnosu na brze promjene, vodeći računa da se ne naruši stabilnost i integritet ovog sektora i da se sačuva visok nivo povjerenja u finansijske usluge, ali da se sa druge strane nepotrebno komplikovanim procedurama ne uguše rast, konkurentnost i inovacije fintek industrije.

Kako uopšte vidite sektor bankarstva i usluga u Crnoj Gori, u smislu dostupnih usluga, koliko su i građani spremni da koriste neka digitalna rješenja?

Digitalizacija bankarskog sektora je uveliko počela u Crnoj Gori. To je proces koji će se neminovno u budućnosti nastaviti, a pandemija kovid-19 ga je dodatno ubrzala. U periodu ograničenja, svaki korisnik je postao svjestan značenja digitalnih rješenja i postao član procesa digitalizacije. Korišćenje aplikacije na telefonu ili računaru, umjesto višesatnog čekanja na šalteru, sasvim je sigurno nešto što će klijenti banke sve više koristiti i od banaka se sada očekuju brže, jednostavnije opcije i sigurna softverska rješenja. Naša ideja o pokretanju Fleša je upravo odatle potekla, da poveže finansijski sektor i očekivanja građana na jednostavan i praktičan način na obostranu korist.

Spark.me avantura kao podsticaj

Autorke Fleš mobilne aplikacije za svoju ideju u finalu drugog ciklusa Spark.me avanture dobile su i novčanu nagradu od 15 hiljada eura. Sredstva su namijenjena daljem razvoju i implementaciji platforme.

Kažu da je uopšte učešće na takvom takmičenju imalo “nevjerovatan značaj”.

”Smatramo da su takva takmičenja i programi neophodni kao podsticaj za razvoj startap ideja u Crnoj Gori. Mi smo u momentu prijavljivanja na konkurs već radile na razvoju Fleša, ali nam je mentorska i finansijska pomoć značila u razvojnom putu, a pobjednička pozicija potvrdila ispravnost tog puta i ohrabrila da nastavimo dalje u istom pravcu”.

Bonus video: