Mask prodao akcije Tesle u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara radi kupovine Tvitera

Mask je prijavio američkom berzanskom regulatornom tijelu prodaju 9,6 miliona akcija Tesle četvrtak i petak. Trgovina je obavljena po cijenama od 822,68 do 999,13 dolara po akciji

3978 pregleda 0 komentar(a)
Mask, Foto: Reuters
Mask, Foto: Reuters

Ilon Mask je, tri dana po postizanju sporazuma o kupovini društvene mreže Tviter, prodao akcije kompanije Tesla u vrijednosti od oko 8,5 milijardi dolara da bi pomogao u finansiranju te akvizicije.

Mask je prijavio američkom berzanskom regulatornom tijelu prodaju 9,6 miliona akcija Tesle četvrtak i petak. Trgovina je obavljena po cijenama od 822,68 do 999,13 dolara po akciji.

Najbogatiji čovjek svijeta, koji je generalni direktor Tesle, poručio je preko Tvitera da ne planira nikakve dodatne prodaje dionica kompanije.

Kompanija Tviter sa sjedištem u San Francisku objavila je u ponedjeljak da se dogovorila da je Mask kupi za oko 44 milijarde dolara.

Analitičari su rekli da bi ta akvizicija mogla da unervozi investitore Tesle, da će Masku pažnja biti preusmjerena na Tviter i da će biti manje angažovan u upravljanju tom kompanijom za električna vozila, kao i da će morati da proda veliku količinu dionica Tesle da bi finansirao nabavku. Mask je najveći dioničar Tesle.

Prije nego što se završi Maskova kupovina Tvitera dioničari će morati da se izjasne, kao i regulatorna tijela u SAD i u zemljama gdje Tviter posluje.

Za sada se međutim ne očekuje mnogo prepreka uprkos protivljenju nekih od zaposlenih u samom Tviteru i korisnika koji su zabrinuti zbog Maskovog stava o slobodnom govoru i šta bi to moglo da znači za uznemiravanje i govor mržnje na Tviter platformi.

Bonus video: