Da li Intelove gejming grafičke kartice imaju šanse protiv giganata AMD i Nvidia?

Iako najpoznatija po super-brzim centralnim procesorima (CPU), moćnim čipsetima za matične ploče (Intel chipsets) i integrisanim čipovima (Intel HD Graphics), kompanija Intel je od sada (neki bi rekli konačno) postala konkurent i na tržištu desktop i mobilnih gejming GPU. A da li Intelove GPU imaju šansu?

1900 pregleda 0 komentar(a)
Foto: gunnir.cn
Foto: gunnir.cn

Jun 2022. godine je mjesec velikih događaja na tržištu gejming grafičkih kartica. Neočekivan pad vrijednosti kriptovaluta izazvao je veliku rasprodaju gejming grafičkih kartica (posebno na azijskom tržištu), čije cijene sada ponovo dostižu realni nivo, a gejming zajednica s velikom pažnjom posmatra insajderske komentare o najnovijim AMD RDNA3 i Nvidia „Ada Lovelace“ GPU koje se očekuju na jesen i koje će biti rađene u najnovijim arhitekturama s 5nm i 4nm (nanometarskim) procesom izrade. Istorijski značaj ovog mjeseca okarakterisaće i pojava prvih diskretnih desktop gejming GPU poznate američke kompanije Intel. Iako najpoznatija po super-brzim centralnim procesorima (CPU), moćnim čipsetima za matične ploče (Intel chipsets) i integrisanim čipovima (Intel HD Graphics), ova kompanija je od sada (neki bi rekli konačno) postala konkurent i na tržištu desktop i mobilnih gejming GPU. A da li Intelove GPU imaju šansu?

Prve Intelove diskretne mobilne GPU (dakle grafičke kartice za prenosive uređaje) bile su testirane početkom aprila i to na laptop računarima koji su se pojavili na južnokorejskom tržištu. Niskobudžetni model Arc A350M, snage 30W i sa 4 GB GDDR6 memorije, pokazao se tada, prema informacijama do kojih je došao portal techpowerup.com, 40 do 60% bržim od Nvidia MX450. U maju je potom uslijedilo i zvanično testiranje u Intelovim kancelarijama u državi Oregon (SAD). Met Smit (Matt Smith) iz PCWorld-a tada je imao odriješene ruke da, uz softver po želji, testira mobilnu Intel A370M GPU. Rezultati u 3D Mark Time Spy benchmark-u pokazali su tada da su performanse laptop računara koji je bio na raspolaganju s Intel A370M GPU otprilike na nivou laptop računara s Nvidia RTX 3050. Inače, Time Spy je jedan od najpopularnijih 4K Directx12 programa za testiranje gejming GPU „pod pritiskom“ jer predstavlja svojevrsni demo nivo, poput onih na pravim igricama, a poenta je da se vidi kako i koliko će brzo grafički čip obraditi kompleksno 3D okruženje.

Ranije ovog mjeseca, eskluzivno na kineskom tržištu, pojavila se Intel Arc mobilna GPU boljih performansi i to kao dio gejming laptop računara. Portal videocardz.com prenio je 6. juna prve rezultate testiranja Intel Arc A730M, inače skoro pa najboljeg modela u budućoj Arc Mobile seriji. U pitanju je model s 24 Intel Xe jezgra, 3072 jezgra za FP32 operacije, 12 GB GDDR6 VRAM memorije, 192-bitnom memorijskom magistralom i snagom 80-120 W. Prema ovom testiranju, sprovedenom na kineskom „Mechanike“ laptopu s 14-jezgarnim procesorom Core i7-12700H, Intel Arc A730M mobilna gejming GPU je ostvarila učinak od 10107 u programu za testiranje „3DMark Time Spy“. Taj učinak je bolji od laptop računara s gejming mobilnim GPU Nvidia 3070 ili AMD 6700M.

Sudeći prema performansama Intelovih mobilnih gejming GPU, fanovi mobilnog gejminga (među kojima je i autor teksta) su s velikim uzbuđenjem dočekali prve rezultate testiranja Intelovih gejming prinova. Ipak, situacija se malo promijenila izlaskom prve desktop gejming GPU.

Opet kao ekskluziva za kinesko tržište, prije par dana pojavila se dugoočekivana Intel diskretna desktop gejming GPU. Proizvođač GUNNIR izbacio je na kinesko tržište niskobudžetni model GUNNIR Intel Arc 380 6G OC koji je planuo bukvalno za tren. Dobar dio objašnjenja velike potražnje za Intel Arc 380 modelom krije se u nestašici grafičkih kartica prouzrokovanoj (do prije par dana) sve intenzivnijim rudarenjem kriptovaluta, za šta su grafički procesori sjajna opcija, a jedan dio i u velikoj želji gejmera da se dočepaju prve Intelove desktop „grafe“. Čim su se gejming hardveraši dohvatili svog primjerka, krenula su prva nezavisna testiranja. A rezultati, za sada, nisu obećavajući. No, prema pojašnjenju koje stiže iz PCMag-a, to možda još uvijek ne bi trebalo da brine fanove Intel-a.

Specifikacije GUNNIR Intel Arc A380 Photon 6G OC
Specifikacije GUNNIR Intel Arc A380 Photon 6G OCfoto: gunnir.cn

Naime, PCMag prenosi da je kineski tester „Shenmedounengce“ pokazao da se Intel Arc A380 (cijena oko 150 američkih dolara) , po performansama u softveru za profesionalno testiranje, rangira odmah ispod AMD RX 6400 i Nvidia GTX 1650 koje koštaju oko 200 američkih dolara. Testiranja pokazuju slabije performanse tokom gejminga, a za to ovaj hardverski entuzijasta krivi nedostatak softverske optimizacije i dobrih drajvera. Testiranja su sprovedena na igricama PUBG i GTA V, u rezoluciji 1920x1080 (3MAX podešavanja za PUBG i FXAA podešavanja za GTA V). Ukoliko se drajveri optimizuju, smatra se da bi performanse ove niskobudžetne Intelove desktop kartice mogle da opravdaju očekivanja gejmera.

Prema drugom kineskom izvoru, portalu news.mydrivers.com, Intel Arc A380 Photon se, po rezultatima nekoliko benchmark testova, rangira bolje od niskobudžetne Nvidia GTX 1050 Ti, a nešto slabije od AMD RX 6400. Ipak, tokom gejminga, Arc A380 opet pokazuje slabije rezultate, što može biti povezano s neažuriranim drajverima. Portal videocardz.com prenosi da su dodatna testiranja na AMD platformi pokazala da se Intel Arc 380 ponaša dosta slabije „na gostujućem terenu“ i to u komparaciji s Nvidia GTX 1650.

Tokom gejminga u poznatim naslovima, Arc 380 konstantno pokazuje slabije performanse od očekivanih – mogući krivac neoptimizovani drajveri
Tokom gejminga u poznatim naslovima, Arc 380 konstantno pokazuje slabije performanse od očekivanih – mogući krivac neoptimizovani drajverifoto: news.mydrivers.com

Sve u svemu, možemo reći da još uvijek postoje razlozi za optimizam, ali i da je potrebno sačekati još vremena da se vidi kako će Intel odreagovati na prva iskustva s desktop karticama. Ukoliko se zaista ispostavi da je optimizacija softvera za grafičku karticu dio rješenja, Intel bi mogao da popravi svoju poziciju na tržištu gejming GPU i parira iskusnim gigantima AMD i Nvidia. Ipak, na ruku mu nikako ne ide iznenadni pad vrijednosti kriptovaluta koji je doveo do masovne rasprodaje gejming grafičkih kartica Nvidia i AMD, čime je ideja o uspjehu kroz predstavljanje povoljnijih gejming GPU u odnosu na konkurenciju dovedena u pitanje.

Specifikacije Intel Arc serije desktop GPU
Specifikacije Intel Arc serije desktop GPUfoto: https://news.mydrivers.com/1/841/841169_all.htm

Bonus video: