Pametni telefon koji pomjera granice dizajna

Samsung-ova i Apple-ova dominacija na tržištu pametnih telefona, uz ispadanje starih dobrih brendova, poput Nokia-e i HTC-a, čini se da je ostavila trag. Već duže vrijeme, kako svjedoče eksperti s poznatih portala kao što su tom's guide i Android Authority, nemamo priliku da vidimo neki novi model pametnog telefona koji će nas oduševiti svojim inovativnim izgledom i specifikacijama. A to će, izgleda, brzo da se promijeni, jer se za veliku scenu sprema debitant o kojem se puno priča ovih dana – Nothing „phone 1“.

7904 pregleda 5 komentar(a)
Foto: https://twitter.com/nothing
Foto: https://twitter.com/nothing

Londonska start-up kompanija „Nothing“, iza koje stoji švedski internet preduzetnik Karl Pej (Carl Pei), sprema za 12. jul zvanično predstavljanje revolucionarnog pametnog telefona nazvanog „phone (1)“. Ovaj neobično jednostavan naziv telefona odraz je cjelokupne filozofije kompanije koja ima vrlo kreativan i inovativan pristup tehnologiji. Kako pojašnjavaju na svom zvaničnom veb-sajtu, cilj im je da izbrišu barijere između tehnologije i ljudi, te da tehnologiju učine jednostavnom za svakodnevno korišćenje – zapravo toliko jednostavnom da skoro nećemo osjetiti da ona uopšte postoji.

Kompanija je brzo uspjela da privuče ogromne investicije zahvaljujući ideji stvaranja jednostavne tehnologije u kojoj najnovije spravice neće imati neka komplikovana, „fensi“ imena i neće biti zahtjevna za upotrebu. Ubrzo nakon osnivanja 2020. godine, u kompaniju je investirano 7 miliona dolara, a među investitorima su se našli izvršni direktor Reddit-a, Stiv Hafman (Steve Huffman), kao i suosnivač Twitch-a, Kevin Lin. A onda je 2021. godine kompanija oborila sve rekorde kada je za svega 54 sekunde skupila milion dolara u kampanji prikupljanja sredstava od strane običnih korisnika interneta (crowdfunding campaign). Uslijedio je prvi proizvod kompanije - slušalice "ear 1". Jedinstvene u kombinaciji inovativnog dizajna i sjajnog zvuka, slušalice su brzo postale hit i dale kompaniji vjetar u leđa.

Slušalice 'Ear 1'
Slušalice "Ear 1"foto: https://intl.nothing.tech/products/ear-1

Mobilni telefon „phone 1“ nastavlja u duhu prvog projekta ove inovativne kompanije. Elegantnog i jedinstvenog hardverskog dizajna, novi pametni telefon pripreman je sa željom da bude jednostavan za svakodnevno korišćenje i da bude softverski rasterećen. Iz kompanije su obećali da će njihova verzija Android OS – NothingOS – doći s oko 40% manje unaprijed instaliranih Android aplikacija, te da će pokretanje i zatvaranje aplikacija biti vrlo brzo i efikasno. Operativni sistem NothingOS biće rađen u retro stilu s kockastim i tačkastim elementima koji podsjećaju na eru 8-bitnog gejminga. Ekran će biti upaljen non-stop i na njemu će biti prikazan časovnik dok se telefon ne bude koristio.

Izgled NothingOS - zvanična prezentacija kompanije
Izgled NothingOS - zvanična prezentacija kompanijefoto: Printscreen YouTube, NOTHING (event): THE TRUTH

Svakako najljepši dio, koji inače privlači veliku pažnju ljubitelja pametnih telefona, jeste spoljašnji dizajn. Telefon „phone 1“ prvi će predstaviti pravo transparanentno kućište iza kojeg se kriju stvarne komponente, a ne dizajnerske imitacije. Osim što će se vidjeti velika komponenta koja služi bežičnom punjenju (zavojnica u sredini), struktura dvije kamere i pozadina dugmadi sa strane, vidjeće se i veoma funkcionlno LED osvjetljenje u formi linija. Ove LED linije, kako pojašnjavaju iz tom's guide, služiće kao sistem za notifikacije, pa će svjetlucati kada stigne nova poruka ili kada se telefon puni. Dodatno, kako pojašnjava Marques Brownlee (video ispod), LED linije će moći da se podese da svijetle drugačije za svaki kontakt u vašem telefonu, pa ćete praktično već po obrascu svijtlećih notifikacija znati ko vas zove. Fenomenalno!

Adamja Šarma (Adamya Sharma) iz Adnroid Authority nije krila oduševljenje inovativnim dizajnom u članku koji je nazvala „Nothing nas je podsjetio da inovativnost u dizajnu pametnih telefona nije mrtva“ (Nothing reminds us that smartphone design innovation isn't dead). Šarma pojašnjava da je kompanija našla sjajan način da se istakne u moru gotovo istih modela kojima se samo s vremena na vrijeme promijeni boja ili struktura poklopca.

Nothing phone 1
foto: Printscreen https://intl.nothing.tech/

Iako dizajnerski vrlo inovativan, telefon hardverski neće biti konkurent poznatim imenima zbog relativnog slabijeg čipseta za koji se očekuje da bude dom centralnom procesoru srednjeg ranga: Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G (prema podacima GSM Arena). Zbog ove činjenice, telefon će u borbi za dobru poziciju na tržištu morati da se osloni uglavnom na inovativni dizajn i obećanu laganu verziju Androida koji bi osim zanimljivog retro dizajna trebalo da ponudi i brzo otvaranje i zatvaranje aplikacija.

Portal TechAdvisor došao je do informacija da će se telefon krajem jula naći u prodaji na evropskom, bliskoistočnom, azijskom i australijskom tržištu i to prvo kao ekskluziva za one koji su se prijavili da budu dio „Nothing zajednice“ (community), a potom i za ostale korisnike. Zvanična cijena još uvijek nije poznata, ali iskusni poznavaoci tržišta pametnih telefona očekuju da će revolucionarni telefon koštati oko 500 eura.

Bonus video: