Gejming telefoni u stilu moćnih Transformera

Po uzoru na moćne robote iz civilizacija Autobot i Deseptikon, gejming telefoni brenda Nubia imaju naprednu hardversku konfiguraciju s mnoštvom fenomenalnih dodataka (poput aktivnog RGB hlađenja) i prelijepo dizajnirana kućišta.

2846 pregleda 0 komentar(a)
Optimus Prajm i Megatron u novom izdanju, Foto: Nubia
Optimus Prajm i Megatron u novom izdanju, Foto: Nubia

Kineska kompanija Nubia, poznata po liniji inovativnih gejming pametnih telefona, predstavila je tokom ove godine dva zanimljiva modela inspirisana čuvenom američko-japanskom franšizom „Transformers“, a u najavi je i treći model, koji bi trebalo da bude ozvaničen ovih dana. Po uzoru na moćne robote iz civilizacija Autobot i Deseptikon, gejming telefoni brenda Nubia imaju naprednu hardversku konfiguraciju s mnoštvom fenomenalnih dodataka (poput aktivnog RGB hlađenja) i prelijepo dizajnirana kućišta.

Megatron

Modeli Nubia Red Magic 7 i Red Magic 7 Pro dobili su prije par mjeseci prve „Transformers“ verzije. Jedna varijanta modela Red Magic 7 rađena je po uzoru na antagonistu franšize „Transformers“ i lidera zlih Deseptikona – Megatrona. Red Magic 7 Megatron ima 16 GB LPDDR5 RAM memorije, 512 GB interne UFS 3.1 memorije i AMOLED ekran rezolucije 1080x2400 piksela, sa stopom osvježavanja od 165 Hz. Nubijinog Megatrona pokreće Qualcomm Snapdragon 8 sistem na čipu (tzv. „SoC“) koji kombinuje Adreno grafički i Kryo centralni procesor. Centralni procesor ima osam jezgara u konfiguraciji: 1x Cortex-X2 3.0 GHz + 3x Cortex-A710 2.5 GHz + 4x Cortex-A510 1.8 GHz. Operativni sistem ovog transformera je modifikovani Android nazvan Red Magic OS 5.0. Telefon ima tri zadnje (64MP/8MP/2MP) i jednu prednju kameru (8 MP). Baterija ima kapacitet od 4500 mAh.

Red Magic Megatron
Red Magic Megatronfoto: Nubia, https://www.nubia.com/product/detail/s/2127
Specifikacije Nubia Megatrona dostupne na zvaničnom sajtu kompanije
Specifikacije Nubia Megatrona dostupne na zvaničnom sajtu kompanijefoto: Nubia, https://www.nubia.com/product/detail/s/2127

Optimus Prajm

Protagnista franšize i vođa dobrih Autobotova, Optimus Prajm, predstavljen je kroz model Nubia Red Magic 7 Pro. Red Magic Optimus Prajm ima 18 GB LPDDR5 RAM memorije, 512 GB UFS 3.1 interne memorije i FHD AMOLED ekran rezolucije 1080x2400 piksela, sa stopom osvježavanja od 120 Hz. Moćni sistem na čipu (SoC) brenda Qualcomm (Snapdragon 8 Gen 1) rađen je u 4-nanometarskom procesu izrade, a njegov centralni element čine Adreno grafički procesor i osmojezgarni Kryo centralni procesor sa sljedećom konfiguracijom ARM Cortex jezgara: 1x Cortex-X2 3.0 GHz + 3x Cortex-A710 2.5 GHz + 4x Cortex-A510 1.8 GHz. Optimus Prajm ima i specijalnu tehnologiju „RAM Boost“ koja poboljšava performanse RAM memorije za 10%. Operativni sistem, kao i kod Megatrona, je modifikovana verzija Android 12 nazvan RedMagic OS 5.0. Telefon ima tri zadnje (64MP/8MP/2MP) i jednu prednju kameru (16 MP).

Red Magic Optimus Prime
Red Magic Optimus Primefoto: Nubia, https://www.nubia.com/product/detail/s/2160
Specifikacije Red Magic Optimus Prime dostupne na zvaničnom sajtu kompanije
Specifikacije Red Magic Optimus Prime dostupne na zvaničnom sajtu kompanijefoto: Nubia, https://www.nubia.com/product/detail/s/2160

„Bumbar“ (Bumble Bee)

Prije par dana, na poznatom portalu Android Authority pojavila se insajderska informacija da kompanija Nubia sprema izlazak i trećeg Red Magic Transformera. Ovaj put radi se o emotivnom i simpatičnom Autobotu po imenu „Bumbar“ (Bumble Bee). Bumbar je izvorno zamišljen kao robot koji se može transformisati u čuvenu Folksvagen „bubu“ (Volkswagen Beetle, a u originalu VW Käfer), ali je ovaj aspekat mijenjan u novijim filmskim adaptacijama pa se tako, recimo, u filmu Transformers iz 2007. godine konvertuje u prelijepi žuti Chevrolet Camaro SS ukrašen crnim sportskim linijama.

Chevrolet Camaro SS (1977)
Chevrolet Camaro SS (1977)foto: Amir Hosseini

Nubijin „Bumbar“ će, sudeći prema prvim fotografijama, izgledati lijepo i biti opremljen najnovijim gejming hardverskim komponentama baš kao i njegovi prethodnici. Kreativno osmišljeno pakovanje u kojem se krije „Bumbar“ verzija modela Red Magic 7S Pro donijeće i nekoliko zanimljivih dodataka s tematikom Transformera, kao što su bedž, maska za telefon, gejming kuler i žuto-crni kabl. Detalji hardverske konfiguracije još uvijek nisu poznati, ali se očekuje da „motor“ žuto-crnog transformera bude Qualcomm sistem na čipu najnovije, Snapdragon 8 generacije. Osim toga, a kao što se može vidjeti na slici, dizajneri telefona su kreativnim rješenjem ostavili aktivno RGB hlađenje (ventilator u boji lociran lijevo od kamere) vidljivim, pa će za ljubitelje gejminga ovo biti sjajan detalj.

Uskoro dostupan i čuveni 'bumbar'
Uskoro dostupan i čuveni "bumbar"foto: Nubia

Trenutno su Nubia Transformers gejming telefoni zvanično dostupni samo za kinesko tržište. Na Amazonu se nije mogao naći nijedan model, ali zato na eBay-u trenutno postoji par primjeraka Optimus Prajm i Deseptikon Red Magic telefona koji se procjenjuju na oko 1600 do 1900 američkih dolara.

Bonus video: