Majkrosoft otpušta 10.000 zaposlenih

I druge tehnološke kompanije - Amazon, Tviter i Meta, smanjuju broj zaposlenih, jer su zabrinute zbog negativnih ekonomskih kretanja u SAD i svijetu

5228 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kompanija Majkrosoft je počela otpuštanje 10.000 zaposlenih, što je gotovo pet odsto njene ukupne radne snage.

To je, kako navodi, odgovor na "makroekonomske uslove i promjene u prioritetima korisnika", pokazuje dokumentacija koja je danas uložena nadležnom regulatornom tijelu SAD.

Majkrosoft navodi da je upravo obavijestio radnike o otpuštanjima, a neka su počela odmah.

Najavljene su i promjene u hardverskom portfoliju kompanije i konsolidacija lokacija na kojima ona iznajmljuje kancelarije - što takođe znači smanjenje aktivnosti.

U mejlu zaposlenima, glavni rukovodilac Majkrosofta, Satja Nadela, naveo je da je otpuštanjem obuhvaćeno "manje od pet odsto ukupne baze zaposenih", a da su "nekima obavještenja poslata danas".

"Mada eliminišemo poslove u nekim oblastima, nastavićemo sa zapošljavanjima u ključnim strateškim sektorima", napisao je Nadela, ukazavši na važnost stvaranja "nove kompjuterske platforme" uz korišćenje napretka vještačke inteligencije.

Po njegovim riječima, korisnici usluga te firme koji su tokom pandemije kovida-19 sve više trošili na digitalnu tehnologiju, sada nastoje da "optimizuju svoje digitalne troškove tako da s manje postignu više".

"Takođe vidimo da organizacije u svim privrednim granama i svim geografskim područjima iskazuju oprez s obzirom da su neki djelovi svijeta u recesiji dok je drugi djelovi svijeta očekuju", napisao je Nadela.

I druge tehnološke kompanije - Amazon, Tviter i Meta, smanjuju broj zaposlenih, jer su zabrinute zbog negativnih ekonomskih kretanja u SAD i svijetu.

Bonus video: