Evropska komisija zabranila zaposlenima korišćenje TikToka

Članovi osoblja moraju da izbrišu poslovne aplikacije sa svojih privatnih uređaja ako insistiraju na zadržavanju TikToka

2951 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Evropska komisija je zabranila osoblju korišćenje kineske aplikacije TikTok iz bezbjednosnih razloga, u najnovijem primjeru sve većih napetosti Pekinga i zapada.

Zapadne vlade su uznemirene dokazima da kineske tehnološke kompanije pomažu Komunističkoj partiji i njenim obavještajnim službama u prikupljanju velikih količina podataka širom svijeta, sa posebnim fokusom na političke i bezbjednosne ciljeve velike vrijednosti, prenosi N1.

Visoki zvaničnik je rekao za Politico da je u četvrtak ujutru svom osoblju naređeno da uklone TikTok sa svojih službenih uređaja, ali i sa svojih privatnih uređaja ukoliko na njima imaju instalirane aplikacije povezane s poslom.

Članovi osoblja moraju da izbrišu poslovne aplikacije sa svojih privatnih uređaja ako insistiraju na zadržavanju TikToka.

Druge institucije Evropske unije, uključujući Savjet i Parlament, vjerovatno će slijediti zabranu kineske aplikacije, iako bi moglo da prođe mnogo više vremena da Evropski parlament sprovede takvu politiku.

Zabrana će vjerovatno biti javno objavljena na redovnom popodnevnom brifingu Komisije.

SAD su već zabranile TikTok na mnogim vladinim uređajima, dok Holandija razmatra zabranu.

Bonus video: