"Vijesti" testirale ChatGPT: Spreman da čuje drugu stranu i da se izvini

Vještačka inteligencija odgovara na pitanja o mogućnostima za odmor u Crnoj Gori, kaže da je more bezbjedno, da ajkula nema. Kad Andrijevicu smjesti uz Taru, a Rožaje na granicu sa Albanijom, izvini se i koriguje

39428 pregleda 14 komentar(a)
Za nepuna dva mjeseca 100 miliona korisnika, Foto: Shutterstock
Za nepuna dva mjeseca 100 miliona korisnika, Foto: Shutterstock

Crna Gora je jadranska zemlja i u ovom dijelu Mediterana ajkule su vrlo rijetke, a kupači, ako je pitanje njihove bezbjednosti, neka prije obrate pažnju na meduze i morske ježeve. I prate savjete spasilaca na plaži.

To u razgovoru sa novinarkom “Vijesti” poručuje ChatGPT, platforma iza koje stoji vještačka inteligencija.

O sebi, ChatGPT reći će da je “veliki model prirodne obrade jezika (NLP)”, da “može da generiše prirodne jezičke odgovore na razne upite i pitanja”.

”On može da razumije prirodni jezik, analizira ga, i daje odgovor koji se temelji na prethodnom iskustvu iz velike baze podataka”, odgovoriće na pitanje “Šta je ChatGPT”.

I takav opis je dobar. Kao što je dobar i odgovor platforme na upit o bezbjednosti mora na crnogorskom dijelu obale - da nema razloga za strah od ajkula.

”Crna Gora je prelijepa zemlja sa mnogim predivnim plažama, a turisti često dolaze da uživaju u njenim prirodnim ljepotama. Što se tiče pitanja o bezbjednosti i prisustvu ajkula, važno je napomenuti da je Crna Gora Jadranska zemlja i da su ajkule vrlo rijetke u ovom dijelu Mediterana. Jadransko more je, za razliku od drugih dijelova svijeta, relativno sigurno za plivanje i kupanje. Iako postoje neke vrste morskih organizama koji mogu biti opasni po zdravlje poput meduze i morskih ježeva, ovi incidenti su rijetki i većina plaža ima spasioce koji prate situaciju na plaži i brinu o sigurnosti kupača. Međutim, uvijek je važno biti oprezan i slijediti savjete spasilaca na plaži. Takođe, preporučljivo je plivati u zonama označenim kao sigurne za kupanje. Ako primijetite nešto neobično u moru, najbolje je da se odmah udaljite iz vode i prijavite situaciju spasiocu na plaži. Ukratko, ljetovanje u Crnoj Gori je relativno sigurno i možete uživati u predivnim plažama bez straha od ajkula. Međutim, uvijek je važno biti oprezan i slijediti savjete spasioca na plaži”, odgovoriće ChatGPT na pitanje da li je bezbjedno ljetovati u Crnoj Gori, odnosno da li ima ajkula. To pitanje povremeno se, pred početak turističke sezone, poteže iz dijela medija u regionu, u namjeri da se potencijalni gosti zaplaše.

U moru u Crnoj Gori ima ukupno 44 vrste ajkula, to su podaci Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore. Najčešća vrsta od velikih ajkula među njima je pas modrulj, primijećena je i rijetka vrsta na Mediteranu - pješčani pas. Nauka kaže da nisu ljudi, nego ajkule ugrožene, i kaže i da im prijeti masovno izumiranje.

chatGPT
foto: Reuters

Iako na pitanje bezbjednosti mora u Crnoj Gori daje tačan odgovor, ChatGPT ima i ograničenja, na koja OpenAI, istraživačka laboratorija za vještačku inteligenciju, koja stoji iza ovog chatbota, korisnike upozorava već na naslovnoj strani platforme:

”Povremeno može da generiše netačne informacije, povremeno može da proizvede pristrasan sadržaj; ima ograničeno znanje o svijetu i događajima nakon 2021. godine”.

Ne očekujte i da ChatGPT u jednom dijalogu poveže da se naredno pitanje odnosi na istu temu o kojoj već razgovarate.

Nakon upita o tome da li je bezbjedno kupati se u moru u Crnoj Gori, platformi je upućeno pitanje i o najboljim destinacijama za ljetovanje:

”Postoji mnogo predivnih destinacija za ljetovanje u svijetu…”, platforma odgovara uopšteno, nakon čega novinarka prekida konstatacijom da misli na Crnu Goru:

”Crna Gora ima mnogo predivnih destinacija za ljetovanje, sa predivnom obalom i kristalno čistim morem. Evo nekoliko najpopularnijih destinacija koje možete razmotriti”, i ChatGPT nabraja - Budva, Kotor, Sveti Stefan, Ulcinj, Herceg Novi, Bar, Porto Montenegro… i za svaki predlog daje i rečenicu opisa koji je precizan. U nastavku, diplomatski, ukazuje da “ovo su samo neke od najpopularnijih destinacija za ljetovanje u Crnoj Gori, ali svaka obala ima svoje predivne plaže i znamenitosti koje vrijedi istražiti”.

Sljedeće pitanje odnosilo se na sjever Crne Gore, za koji ChatGPT takođe kaže da “ima mnogo predivnih destinacija koje vrijedi posjetiti tokom ljetovanja”. Predlaže Durmitor, Biogradsku goru, Kolašin, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje…

”Ovo su samo neke od najpopularnijih destinacija u sjevernom dijelu Crne Gore. Sjever Crne Gore nudi prekrasne planinske pejzaže, netaknutu prirodu i razne aktivnosti na otvorenom, što ga čini idealnim mjestom za ljubitelje prirode i aktivni odmor”, odgovara ChatGPT.

A Berane, Andrijevica, Rožaje, Gusinje, Plav, sljedeće je pitanje novinarke.

”Berane, Andrijevica, Rožaje, Gusinje i Plav su gradovi koji se nalaze u sjevernoj regiji Crne Gore i imaju prekrasno prirodno okruženje i kulturno nasljeđe”, odgovor je vještačke inteligencije. I kao u prethodnim, uz navedene lokacije, ChatGPT i ovdje odgovara uz rečenicu, dvije opisa za svaku. I počinje da griješi.

Tako je Andrijevica poznata “po predivnom planinskom okruženju i brojnim aktivnostima na otvorenom poput planinarenja, skijanja i ribolova”, a “u blizini Andrijevice nalazi se i prelijepa kanjonska rijeka Tara”.

Andrijevica se, prema podacima sa vebsajta Turističke organizacije, nalazi u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore, na ušću Zlorečice u Lim.

chatGPT
foto: Shutterstock

ChatGPT nastavlja da griješi i kaže da je Rožaje grad smješten na sjeveru Crne Gore, “u blizini granice sa Srbijom i Albanijom”.

Upozoren da griješi u navodima da se Rožaje nalazi na granici sa Albanijom, ChatGPT se, uz izvinjenje, koriguje:

”Ispričavam se, u mom prethodnom odgovoru napravio sam netačnu izjavu. Rožaje se zapravo ne nalazi na granici sa Albanijom, već se nalazi na sjeveru Crne Gore, u blizini granice sa Srbijom. Na oko 20-ak kilometara od Rožaja nalazi se granica sa Albanijom, a preko granice se nalazi albanski grad Vermosh. Još jednom se izvinjavam zbog pogrešnog navoda”.

Zvaničan izvor poput rožajske TO, kaže da se Rožaje “nalazi u sjevernom dijelu Crne Gore odnosno na tromeđi Srbije, Crne Gore i Kosova”.

Sa platformom je čak ugodno ćaskati, jer se “ne ljuti” kad joj ukažete na grešku.

Na komentar “pa dobro, svi griješimo”, odgovara: “Da, tako je. Iako se trudimo da pružimo tačne informacije, ponekad možemo pogriješiti. Važno je da budemo otvoreni za ispravke i da nastojimo da budemo što precizniji i tačniji u daljim odgovorima”.

Novinarka se dalje interesovala za ponudu Šavnika. ChatGPT preporučuje Muzej u Šavniku, koji “ima bogatu kolekciju tradicionalne crnogorske umjetnosti, kao i eksponate koji predstavljaju život i rad u prošlosti”, Manastir Šavnik, “srednjovjekovni manastir koji datira iz 15. vijeka…

Na vebsajtu TO Šavnik posjetilac može naći informaciju da su spomenici i manastiri u toj opštini Manastir Podmalinsko iz 1252. godine, dakle - iz 13. vijeka, te kuća Novice Cerovića, drobnjačkog vojvode i prvog crnogorskog bana, kao i spomenik Vuka Stefanovića Karadžića.

ChatGPT, kad je Šavnik u pitanju, griješi i u navodima da se u blizini tog mjesta na sjeveru nalazi kanjon rijeke Morače. Ali, ponovo je, na komentar novinarke “zar nije Šavnik poznat po kanjonu Nevidio”, vještačka inteligencija spremna na se izvini.

”Izvinjavam se na grešci u mom prethodnom odgovoru. Tačno je da je kanjon Nevidio jedna od najvećih atrakcija u blizini Šavnika. Kanjon je dug oko 3,5 kilometara i poznat je po svojim strmim liticama, visokim vodopadima i kristalno čistim vodama. Posjetiocima se pruža prilika za planinarenje i rafting kroz ovaj spektakularni kanjon. Dakle, kanjon Nevidio je jedna od najvećih atrakcija u Šavniku i sjevernoj regiji Crne Gore, koju bi svakako trebalo posjetiti ako ste ljubitelj prirode i avanturističkih aktivnosti. Hvala Vam što ste me ispravili”.

To što u Šavniku sunce dvaput izađe i zađe je mit

U pričama o Šavniku, često se govori kako je to mjesto u kojem sunce dvaput izađe i zađe. ChatGPT, međutim, ne prihvata navode koji su naučno nemogući.

Dio razgovora sa vještačkom inteligencijom
Dio razgovora sa vještačkom inteligencijomfoto: Damira Kalač

Na pitanje “znaš li da u Šavniku sunce dvaput izađe? Ili zađe”, kaže:

”Nisam upoznat sa činjenicom da sunce u Šavniku dvaput izađe ili zađe. To zvuči kao nešto što nije moguće. Sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu, a na bilo kojem mjestu na zemlji se javlja samo jedan izlazak i jedan zalazak sunca u toku jednog dana. Moguće da je to samo neka lokalna legenda ili mit koji se pripovijeda u Šavniku”, navodi ChatGPT u odgovoru.

Uz recept za kolašinski sir, stiže i recept za pitu

U odgovorima na pitanja, ChatGPT može da da i više od toga što očekujete - ako možete da pratite odgovor. Tako na pitanje “kako se pravi kolašinski lisnati sir”, platforma daje odgovor koliko mlijeka, soli i sirila, ali onda u dijelu u kojem je priprema, odjednom pominje kore za pitu i daje uputstvo za vrijeme pečenja:

”Nakon pečenja, kolašinski lisnati sir se obično poslužuje kao glavno jelo uz salatu i kiselo mlijeko. Takođe, ovaj sir se često koristi i kao meze uz domaću rakiju ili vino”, navodi na kraju recepta.

Na komentar novinarke “je li ovo recept za pitu”, ponovo se izvinjava i koriguje:

”Ispričavam se ako sam vas nesvjesno naveo u zabludu, moj prethodni odgovor je bio recept za kolašinski sir u kori, a ne u piti. Evo i recepta za kolašinski sir u piti”, i nastavlja sa receptom koji niste ni tražili.

Hvala, probaću, kaže novinarka, a ChatGPT odgovara: “Nema na čemu, želim vam prijatno kuvanje i uživanje u kolašinskoj piti! Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno me pitajte”.

Šta je ChatGPT?

ChatGPT je chatbot predstavljen u novembru 2022. godine, a iza njega stoji OpenAI. Platformi se pristupa preko stranice https://chat.openai.com. Korisnik, nakon prijave putem adrese elektronske pošte, vidi jednostavnu formu, gdje započinje ćaskanje (chat) unosom pitanja.

ChatGPT nije prvi chatbot, to su i Siri, Alexa, Google Assistent... ali se platforma koju je razvio OpenAI od njih razlikuje po znatno većem broju podataka na koje se oslanja. U januaru, ChatGPT imao je 100 miliona odgovora.

Jedna od glavnih osobina ChatGPT-a je da na postavljena pitanja daje prirodne, odnosno odgovore koji zvuče “ljudski”. U stanju je i da generiše programski kod, tekstove, pjesme, priče... Ipak, i OpenAI upozorava da ChatGPT, iako piše odgovore koji zvuče uvjerljivo, može da pogriješi i korisnicima preporučuje da provjere tačnost odgovora. Takođe, na zvaničnoj stranici korisnike mole da netačne odgovore prijave klikom na opciju “palac dolje”, koja se nalazi uz odgovor.

Moguća je integracija ChatGPT-a u aplikacije i druga softverska rješenja.

Bonus video: