Šef ChatGPT-a: Aplikacija je alat, a ne stvorenje, vještačka inteligencija postaje sve moćnija

Altman je rekao američkom Senatu da vlada mora regulisati njegovu industriju

3778 pregleda 0 komentar(a)
Altman, Foto: Reuters
Altman, Foto: Reuters

Izvršni direktor OpenAI Sem Altman izjavio je u utorak na saslušanju u američkom Senatu o vještačkoj inteligenciji (AI) kako je aplikacija alat a ne stvorenje, prenosi BBC.

Kompanija je kreirala aplikaciju ChatGPT, koja može pisati eseje, scenarije, pjesme i rješavati kompjutersko kodiranje na ljudski način.

Altman je rekao američkom Senatu da vlada mora regulisati njegovu industriju jer vještačka inteligencija postaje "sve moćnija".

Političari traže odgovore o potencijalnim prijetnjama koje AI predstavlja i budi strah od izbora 2024.

Nekoliko stručnjaka, uključujući dr. Džefrija Hintona, takozvanog kuma vještačke inteligencije, nedavno je izrazilo zabrinutost zbog tehnologije koja se brzo razvija.

Američki milijarder Ilon Mask i grupa stručnjaka za vještačku inteligenciju (artificial intelligence - AI) pozvali su nedavno na šestomjesečnu pauzu u sistemima za obuku vještačke inteligencije.

U otvorenom pismu naveli su da su ti sistemi moćniji otkada je nedavno lansirana naprednija verzija chatbota ChatGPT kompanije Open AI, piše Rojters.

Pismo, koje je objavio neprofitni institut Future of Life, potpisalo je više od 1.000 osoba, uključujući Maska. Kao autori pismo potpisuju Emad Mostaki, izvršni direktor Stability AI-ja i istraživač DeepMinda Stjart Rasel.

Oni pozivaju na pauzu u razvoju napredne vještačke inteligencije dok se zajednički bezbjednosni protokoli ne razviju za takve sisteme. Takođe, traže da te sisteme razviju, implementiraju i revidiraju nezavisni stručnjaci.

"Moćne AI sisteme treba razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se rizicima moći upravljati", ističe se u pismu.

U pismu su opisali potencijalne rizike za društvo i civilizaciju koje donosi vještačka inteligencija. Navode da se vještačka inteligencija takmiči s ljudima te da to može dovesti do ekonomskih i političkih poremećaja.

Analitičari su pozvali programere da sarađuju s kreatorima politike i nadležnim tijelima.

Pismo je objavljeno u trenutku kada se Europol pridružio zboru koji je etički i pravno zabrinut zbog napredne vještačke inteligencije poput ChatGPT-4. Oni upozoravaju na potencijalnu zloupotrebu sistema u pokušajima krađe identiteta, dezinformacije i kibernetičkog kriminala.

Kompanija Tesla u Maskovom vlasništvu koristi u automobilima vještačku inteligenciju za sistem autopilota. Uprkos tome, Mask je potpisao otvoreno pismo i izrazio zabrinutost u vezi s vještačkom inteligencijom.

ChatGPT Open AI-ja, firma koju podržava Majkrosoft, prošle godine je podstaknuo konkurente da ubrzaju razvoj sličnih velikih jezičkih modela.

Osim toga, kompanije su podstaknute da integrišu generativne AI modele u svoje proizvode.

Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman nije potpisao pismo, rekao je Rojtersu portparol Future of Lifea.

Bonus video: