Meta u Evropi plaća rekordnu kaznu – 1,2 milijarde eura zbog prodaje podataka

Iz irske komisije rekli su da Meta koristi standardne ugovorne klauzule (SCC) kao pravni instrument za premještanje podataka u SAD, a "nije se pozabavila rizicima po osnovna prava i slobode“ evropskih korisnika Fejsbuka

7852 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki tehnološki gigant Meta kažnjen je sa rekordnih 1,2 milijarde eura zbog nepoštovanja pravilnika o privatnosti EU.

Irska komisija za zaštitu podataka saopštila je u ponedjeljak da je Meta prekršila Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR) kada je zbirku ličnih podataka evropskih korisnika Fejsbuka prebacila u Sjedinjene Države, a da ih nije dovoljno zaštitila od nadzora podataka kakve vrši Vašington.

To je najveća novčana kazna izrečena u skladu sa vodećim zakonom o privatnosti Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i dolazi uoči pete godišnjice primjene zakona, 25. maja, piše Politiko, prenosi N1.

Luksemburg je prethodno kaznio Amazon sa 746 miliona eura, a irski regulator je takođe izrekao četiri kazne protiv Metinih platformi Fejsbuka, Instagrama i Vocapa-a u rasponu od 405 miliona do 225 miliona eura u posljednje dvije godine.

Iz ove komisije rekli su da Meta koristi standardne ugovorne klauzule (SCC) kao pravni instrument za premještanje podataka u SAD, a "nije se pozabavila rizicima po osnovna prava i slobode“ evropskih korisnika Fejsbuka.

Evropski sud pravde je 2020. godine oborio sporazum EU-SAD o tokovima podataka, poznat kao Štit privatnosti, zbog straha od nadzora američkih obavještajnih službi. U istoj presudi, najviši sud EU je takođe pooštrio uslove za korišćenje SCC-a, još jednog pravnog alata koji kompanije naširoko koriste za prenos ličnih podataka u SAD.

Meta — kao i druge međunarodne kompanije — nastavile su da se oslanjaju na pomenuti pravni instrument dok su se evropski i američki zvaničnici borili da sastave novi aranžman tokova podataka.

EU i SAD finaliziraju novi sporazum o protoku podataka koji bi mogao da bude gotov već u julu i primjenjiv do oktobra. Meta ima rok do 12. oktobra da prestane da se oslanja na PКS za svoje transfere.

Američki tehnološki gigant je ranije upozorio da bi, ako bi bio primoran da prestane da koristi SCC-ove bez odgovarajućeg alternativnog sporazuma o protoku podataka, mogao da ugasi usluge kao što su Fejsbuk i Instagram u Evropi.

Bonus video: