Devet ključnih razlika između Tredsa i Tvitera

Treds je trenutno samo za aplikacije, odnosno može se pristupiti samo preko iOS ili Android aplikacija. Da li je to Metina namjera? U ovom trenutku je teško reći

6473 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najnovija aplikacija Threads (Treds) kojoj može da se pristupi preko Instagram naloga veoma liči na svog rivala - Tviter, ali postoji devet ključnih razlika između ove dvije aplikacije.

Sa Tredsom, Meta je „ciljao“ na Tvitter, nadajući se da će iskoristiti popularnost Instagrama da stvori novu platformu za dijeljenje sadržaja kratke forme. Samo nekoliko sati nakon pokretanja, ova aplikacija je prikupila milione pratilaca. Evo devet najvećih razlika između Tredsa i Tvitera, piše N1 Beograd.

Upravljanje nalogom

Prijavljujete se u aplikaciju Treds preko svog Instagram naloga. Kada se prvi put prijavite, bićete upitani da li želite da prihvatite detalje svog Instagram profila i pratite iste korisnike koje pratite na Instagramu.

Tvitter nije vezan za drugu platformu društvenih medija, pa možete da izbrišete svoj Tvitter nalog u bilo kom trenutku, bez posljedica na druge platforme. Sa Tredsom to nije slučaj. Da biste izbrisali svoj nalog, moraćete da izbrišete svoj Instagram nalog. Umjesto toga, treba znati kako da deaktivirate svoj Treds nalog, koji će sakriti vaš profil i postove dok ne odlučite da ga ponovo aktivirate.

Dostupnost

Tvitter je počeo kao vebsajt, i prije nego što je iPhone postojao. Iako je platforma prilagođena za iOS i Android pametne telefone, zadržala je verziju vebsajta, što korisnicima daje fleksibilnost da pristupe svom nalogu gdje i kako žele.

Treds je trenutno samo za aplikacije, odnosno može se pristupiti samo preko iOS ili Android aplikacija. Da li je to Metina namjera? U ovom trenutku je teško reći.

Cijena

Treds je potpuno besplatan za preuzimanje i korišćenje, tako da nema funkcija skrivenih iza paivall-a. Na Threads nema reklama, ali to će se vjerovatno promijeniti, sudeći po Instagranu.

Tviter takođe ima reklame. Ali postoji niz funkcija koje su rezervisane za plaćanje članova koji se pretplate na platformu „Tvitter Blue“.

Verifikacija

Ako ste verifikovani na Instagramu, bićete verifikovani na Tredsu. Možete da pogledate smjernice na Instagramu kako da izvršite verifikaciju.

Tviterov sistem verifikacije je malo komplikovaniji. Prije nego što je Elon Musk preuzeo platformu, Tviter je imao slične smjernice za verifikaciju kao Instagram na osnovu vašeg javnog statusa.

Tekst

Preko Tvitera se dijele kratke poruke koje drugi korisnici mogu da vide i da na njih reaguju. Ove poruke mogu imati oblik bilo čega što imate na umu i što može biti važno ljudima koji vas prate.

Ključna razlika je u tome što je ograničenje znakova na Tredsu 500, dok je ograničenje za Tviter samo 280. To znači da na Tredsu možete da dijelite duže postove nego što možete preko Tvitera.

Multimedija

Postoji dosta razlika između multimedijalnog sadržaja koji možete postavljati na Tredsu i Tvitteru.

Možete postavljati veze do veb stranice, video zapise i slike na oba. Možete da objavljujete GIF-ove na obje aplikacije, ali prvo morate da sačuvate GIF u svojoj kameri na Tredsu. Takođe na Tredsu možete postaviti više slika i video zapisa odjednom. Tvitter ima ograničenje od četiri stavke po tvitu, dok vam Treds omogućava da dijelite 10 stavki u jednoj objavi, što je isto ograničenje za postove na Instagramu.

Treds objavljuje grupe fotografija i video zapisa na način koji vam omogućava da prevlačite sa jedne na drugu stranu da biste videli kolekciju, što nedostaje Tviteru.

Angažovanje

Obje aplikacije imaju opcije za sviđanje (lajkovanje), za komentarisanje, funkciju ponovnog objavljivanja i citiranja i opcije dijeljenja.

Kada kliknete na tvit, on se proširuje i prikazuje komentare. Možete odgovoriti na originalnu poruku ili direktno na drugi komentar.

Na aplikaciji Treds možete da vidite ko vas je pratio, kome su se svidjeli vaši postovi.. Takođe možete da vidite svoje odgovore direktno na stranici vašeg profila,

Sadržaj

Otkrivanje sadržaja na Tredsu i Tviteru se prilično razlikuju. Na Tviteru možete da kontrolišete šta želite da bude ponuđeno. Možete da izaberete da vidite feed „za vas“ ili se držite svog feeda „Praćenje“ koji prikazuje samo postove sa naloga koje pratite.

Na Tredsu postoji jedinstveni feed koji podsjeća na glavni Instagram feed. Jedini način da kontrolišete ono što vidite na Tredsu je da blokirate naloge i isključite riječi. Naravno, obje ove kontrole sadržaja dobijate i na Tviteru.

Što se tiče pretrage, na Tviter-u možete potražiti riječi ili fraze da biste vidjeli sve javno dostupne nedavne i relevantne postove. Na Treads možete pretraživati samo naloge.

Poruke

Razlika u funkcijama razmjene poruka između Tredsa i Tvitter-a je jednostavna: Tvitter ima razmjenu poruka u aplikaciji, dok Threads ne.

Tviter platforma za razmjenu poruka omogućava vam da komunicirate sa zajedničkim korisnicima (ili bilo kojim korisnikom, u zavisnosti od njihovih podešavanja privatnosti) na nekoliko načina. Možete slati tekstove, slike i GIF-ove, pa čak i glasovne poruke. Poruke su takođe jednostavan način da dijelite tvit sa drugim korisnikom.

Iako možete da dijelite temu sa nekim putem teksta, trenutno ne postoji opcija u aplikaciji osim da ih označite u odjeljku za komentare posta. Ako želite da kontaktirate korisnika Tredska, najbolje je probate preko njihovih Instagram profila.

Bonus video: