Francuski ministar: EU može da ima svoj generativni sistem vještačke inteligencije za pet godina

Francuski ministar je sredinom juna naglasio potrebu da EU "ulaže i inovira" u razvoj sistema vještačke inteligencije.

2862 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer ocijenio je danas mogućim da Evropska unija izgradi "u roku od pet godina" sopstveni sistem generativne vještačke inteligencije (AI), koji će doprineti poboljšanju produktivnosti "inertne" privrede.

"Generativna vještačka inteligencija će nam omogućiti da, prvi put u nekoliko generacija, povratimo produktivnost i da budemo efikasniji", rekao je Le Mer na ekonomskim skupu na jugu Francuske.

Francuski ministar je rekao da se zalaže, prije postavljanja temelja za regulisanje vještačke inteligencije, za inovacije i investicije, i da se postavi cilj da u roku od pet godina EU ima svoj "OpenAI", sa naučnicima i potrebnim algoritmima.

Nauka je ta koja će nam konačno omogućiti da povećamo produktivnost u pomalo inertnoj evropskoj ekonomiji, rekao je Le Mer.

Francuski ministar je sredinom juna naglasio potrebu da EU "ulaže i inovira" u razvoj sistema vještačke inteligencije.

Šira javnost je otkrila ogroman potencijal sistema vještačke inteligencije krajem 2022. izdavanjem generatora uredničkog sadržaja ChatGPT kalifornijske kompanije OpenAI, koji može da piše eseje, pjesme ili prevode za nekoliko sekundi.

Ali širenje lažnih slika na društvenim mrežama upozorilo je na rizike manipulacije mišljenjem i opasnosti za demokratiju.

Evropski parlament je u junu odobrio nacrt uredbe o vještačkoj inteligenciji i EU se nada da će do kraja godine zaključiti prvu uredbu u svijetu koja ima za cilj regulisanje i zaštitu inovacija u tom strateškom sektoru.

Bonus video: