Kompanija koja je lansirala ChatGPT otpustila izvršnog direktora

Sem Altman je napisao da je srećan zbog vremena koje je proveo u kompaniji za koju se nada da je promijenila svijet

6413 pregleda 0 komentar(a)
Altman, Foto: Reuters
Altman, Foto: Reuters

Upravni odbor kompanije OpenAI smijenio je sa mjesta izvršnog direktora Sema Altmana jer, kako navodi, nije bio dosljedno iskren u komunikaciji.

"Odbor više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI (ChatGPT)", navodi se u saopštenju kompanije za vještačku inteligenciju.

U saopštenju se takođe navodi da će drugi suosnivač i najviši izvršni direktor kompanije, Greg Brokman, predsjednik odbora, odstupiti sa te funkcije, ali će ostati u kompaniji.

Altman je napisao nakon toga na Iks-u (X) da je srećan zbog vremena koje je proveo u kompaniji za koju se nada da je promijenila svijet.

"Imam da kažem više o svemu što slijedi i to ću učiniti kasnije", napisao je on.

Brokman je napisao da je "šokiran i ožalošćen onim što je odbor uradio". "Još pokušavamo da utvrdimo šta se tačno desilo", napisao je on na Iksu.

Altman je pomogao da se OpenAI pokrene kao neprofitna istraživačka laboratorija 2015. godine sa ciljem da napravi vještačku inteligenciju.

Kompanija je prerasla u jednu od najmoćnijih firmi za AI na svijetu a kasnije se razišla sa prvim sponzorom Ilonom Maskom zbog nesuglasica o budućnosti kompanije.

Odbor kompanije čine glavni naučnik OpenAI Ilja Satskever i nezavisni direktori, izvršni direktor Kvore Adam Dianđelo, preduzetnica Taša Mekoli i Helen Toner iz centra za bezbjednost i nove tehnologije Džordžtauna.

Mira Murati, glavni tehnološki direktor OpenAI, odmah će preuzeti dužnost privremenog izvršnog direktora, saopštila je kompanija, dok traži trajnu zamjenu.

Bonus video: