Rukovodioci Majkrosofta i Amazona odustali od učešća na konferenciji zbog lažne AI učesnice

Organizator konferencije je priznao da je jedna od najavljenih govornica zapravo žena generisana vještačkom inteligencijom sa izmišljenom titulom

5983 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rukovodioci kompanija Majkrosoft i Amazon otkazali su učešće na predstojećoj onlajn konferenciji o softveru kada se pokazalo da je najmanje jedna od "učesnica" najavljenih u programu bila lažna - generisana vještačkom inteligencijom.

Organizator konferencije "DevTerniti" (DevTernity) Eduards Sizovs je preko društvenih mreža priznao da je jedna od najavljenih govornica zapravo žena generisana vještačkom inteligencijom sa izmišljenom titulom.

Sizovs je negirao da je, kako se tvrdi, taj lažni profil trebalo da sakrije slab nivo raznorodnosti govornika na konferenciji ove godine i odbio je da se izvini.

Nekoliko je sumnjivih "ličnosti" na veb-sajtu njegove konferencije koji su izgledali kao da nisu stvarni.

Zbog tog otkrića drugi govornici brzo su se povukli sa te virtualne konferencije koja je trebalo da počne 7. decembra.

"Ustanovila sam da sam jedina žena na dnevnom redu i da neki drugi koji su reklamirani možda nisu stvarni", rekla je jedna od direktorica Amazonove onlajn službe Kristin Hauard u objavi preko Linkdina.

Direktor Majkrosofta Skot Hanselman je preko Iksa rekao da on govori samo na konferencijama gdje su učesnici inkluzivni i da je u ovom slučaju bio prevaren "lažnim govornicima".

"Podsjećam sve organizatore tehnoloških konferencija da je na hiljade govornika iz svih oblasti života, rodova, starosti i bekgraunda", rekao je on.

Konferencija "DevTerniti" (DevTernity) ranije je bila svake godine u Rigi u Letoniji, a od početka pandemije kovida-19 je samo onlajn.

Bonus video: