Gugl pristao da uplaćuje 100 miliona kanadskih dolara godišnje u fond za podršku medijima

Okončan spor zbog kojeg je Gugl zaprijetio da će za korisnike iz Kanade ukinuti linkove ka servisima sa vijestima

5461 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gugl je pristao da uplaćuje 100 miliona kanadskih dolara godišnje u fond za podršku novinskim organizacijama u Kanadi kao dio dogovora sa vladom u Otavi, piše Fajnenšel tajms.

Time je okončan spor zbog kojeg je Gugl zaprijetio da će za korisnike iz Kanade ukinuti linkove ka servisima sa vijestima.

Dogovorom je okončan šestomjesečni zastoj nakon usvajanja kanadskog zakona o onlajn vijestima koji je osmišljen tako da dio novca koji Gugl i kompanija Meta, vlasnik Fejsbuka i Instagrama, zarađuju od onlajn oglašavanja usmjeri ka novinskim organizacijama, radi poboljšanja njihovog položaja.

Spor je prerastao u najveći sukob između internet giganata i jedne nacionalne vlade oko subvencija za vijesti otkako je Australija 2021. godine postala prva zemlja koja je usvojila zakon o tom pitanju.

Meta je ove godine suspendovala linkove ka vijestima u Kanadi u znak protesta zbog zakona, a Gugl je zaprijetio da će učiniti isto kada propis stupi na snagu sredinom decembra, osim ako vlada ne ublaži uticaj zakona.

Ovaj gigant za pretraživanje interneta bori se protiv toga da bude primoran da plaća zbog linkova za vijesti, plašeći se stvaranja presedana koji bi se mogao primijeniti na druge vrste onlajn veza.

Internet giganti tvrde da im nije cilj da naude medijima, već da linkovi isporučuju vrijedan saobraćaj ka sajtovima sa vijestima. Gugl tvrdi da linkovi za vesti kanadskim medijima donose 250 miliona kanadskih dolara godišnje.

Međutim, kanadski zakon o onlajn vijestima eksplicitno ima za cilj da, kako je objašnjeno, unese veću "pravednost" u plaćanju za onlajn vijesti nakon što su Gugl i Meta ostvarili krupne koristi od ogromnih promjena na tržištu onlajn oglašavanja.

Gugl smatra da kanadski zakon stvara tu za njega neograničenu finansijsku odgovornost, jer ga primorava da pregovara sa svakim izdavačem pojedinačno i suočava ga arbitražnim procesom za koji je ovaj gigant vjeruje da će biti na njegovu štetu.

Prema kompromisu objavljenom u srijedu, Guglove uplate ići će u kolektivni fond, čime će se okončati potreba da se pregovara sa svakim izdavačem ponaosob.

Meta je međutim naznačila da dogovor sa Guglom neće uticati na njenu odluku da blokira linkove za vijesti u Kanadi.

Bonus video: