Spotifaj otpušta 17 odsto radnika

To je treći put ove godine da Spotifaj otpušta - u januaru je otkaze dobilo 600, a junu 200 zaposlenih

1740 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Platforma za streaming muzike Spotifaj (Spotify) je saopštila da će otpustiti oko 1.500 zaposlenih, ili 17 odsto ukupnog broja zaposlenih, kako bi smanjila troškove. To je treći put ove godine da Spotifaj otpušta. U januaru je otkaze dobilo 600 zaposlenih, a junu 200.

Nakon velikog broja otkaza u tehnološkim kompanijama početkom godine, neke su ponovo počele smanjivati ili najavljivati smanjivanje radne snage. Izvršni direktor Spotifaja Danijel Ek obratio se zaposlenima i poručio da je kompanija 2020. i 2021. više zapošljavala zbog nižih kapitalnih troškova te dok je njena proizvodnja rasla, prenosi Hina.

Spotifaj je uložio više od milijardu dolara kako bi izgradio svoj poslovanje podkastima, uveo u poslovanje slavne osobe, poput Kim Kardašijan, princa Harija i Megan Markl, i proširio svoju tržišnu prisutnost u većini zemalja u svijetu u potrazi za milijarditim korisnikom do 2030. godine.

"Bili smo produktivniji, ali manje učinkoviti"

Trenutno ima 601 milion korisnika, u odnosu na 345 miliona krajem 2020. godine. U trećem je tromjesečju kompanija ostvarila dobit kao rezultat povećanja cijena svojih streaming usluga i rasta broja pretplatnika u svim regijama, a kompanija je prognozirala da će njen broj mjesečnih slušalaca dostići 601 milion u prazničnom tromjesečju.

Ek je u ponedjeljak rekao da se broj otkaza može činiti velikim s obzirom na nedavni pozitivni izvještaj o zaradi i izvedbi. "Prema većini pokazatelja, bili smo produktivniji, ali manje učinkoviti. Moramo biti oboje", objasnio je.

Kompanija će u ponedjeljak početi informisati zaposlene koji su dobili otkaz. Biće plaćeni još pet mjeseci, a tokom toga razdoblja imaće i regres i zdravstveno osiguranje. Kompanija će takođe ponuditi imigracionu podršku zaposlenima čiji je status povezan s njihovim zaposlenjem.

Bonus video: