Da li biste i vi voljeli da vas u kafiću služi robot? - Vijesti.me
PRIČAJU I VICEVE, PLEŠU SA DJECOM

Da li biste i vi voljeli da vas u kafiću služi robot?

Uprkos strahu da bi sve veća automatizacija i razvoj vještačke inteligencije mogli da smanje zapošljavanje ljudi, roboti u kafiću u Budimpešti ne oduzimaju posao ljudima

Donose hranu, piće, pričaju viceve...
Donose hranu, piće, pričaju viceve... (Foto: Reuters)

Roboti u jednom kafiću u Budimpešti mogu sve - da donose hranu i piće, pričaju viceve, plešu sa djecom ili pričaju sa gostima.

U kafiću koji je otvorila kompanija "E-Szoftverfejleszto" u glavnom gradu Mađarske, cijela ekipa robota pomaže da se javnost zbliži sa tehnološkim dostignućima u automatizaciji i vještačkoj inteligenciji.

Gosti nemaju primjedbi

Roboti konobari kreću se označenim stazama dok donose hranu i piće gostima, koji su zamoljeni da im ne smetaju na putu.

Neki roboti služe za zabavu, poput Peper "recepcionerke" koja razgovara ss gostima a ukoliko požele, može i da pleše sa njima.

"Peper je razvila japanska kompanija Softbank, a morala je da bude modifikovana kako bi mogla da čuje goste u bučnom kafiću", rekao je vlasnik Tibor Csizmadia.

Roboti konobari kreću se označenim stazama

Sudeći po online komentarima, gostima su se dopale "ludorije" Peper i nemaju primjedbi na usluge njenih kolega robota konobara, prenosi agencija Hina.

Uprkos strahu da bi sve veća automatizacija i razvoj vještačke inteligencije mogli da smanje zapošljavanje ljudi, roboti u kafiću u Budimpešti ne oduzimaju posao ljudima.

roboti u kafiću u Budimpešti ne oduzimaju posao ljudima

"Zapravo, zaposlili smo dva puta više ljudi nego prije, jer da bi 16 do 20 robota radilo od 9 ujutro do 21 sat uveče, morate imati stručnjake u pozadini", rekao je Czismadia.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Tehno