Prvi Huavej sa sopstvenim operativnim sistemom moguće do kraja godine

Prema izvještajima kineskih medija, Huavej bi OS Hongmeng mogao predstaviti već ove sedmice
1801 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Od trenutka kada se Huavej našao na crnoj listi američke administracije i zapao u probleme, kada je saradnja sa dobavljačima softvera i hardvera iz SAD u pitanju, sve su češće informacije o tome da kineski gigant priprema sopstveni operativni sistem.

U proteklom periodu, nekoliko visokih zvaničnika Huaveja je potvrdilo da se već godinama radi na OS zasnovanom na Androidu, ali je kao nedoumica, koju su pratila različita nagađanja, ostalo to kada bi prvi telefoni sa tim softverom mogli da se pojave na tržištu.

Gugl je, naknadno, dobio dozvolu za produžetak saradnje sa Huavejem, ali samo do sredine avgusta, pa iz toga jasno slijedi da kineski proizvođač priprema tržište za trenutak kad će ta saradnja definitivno biti okončana.

Huavej bi tako već do kraja ove godine mogao na tržište da izbaci novi pametni telefon koji će raditi pod njegovim Hongmeng operativnim sistemom, odnosno operativnim sistemom zasnovanim na Androidu koji je razvijen u samom Huaveju, prenosi agencija Rojters pozivajući se na kineske državne medije.

Taj uređaj, koji je u fazi testiranja, bi, prema informacijama koje stižu iz Kine, trebalo da pripada nekoj od jeftinijih klasa telefona, najvjerovatnije kako bi lakše pronašao svoj put do kupaca, prenosi B92.

Iz Huaveja se, međutim, još uvijek zvanično ne oglašavaju tim povodom. Ističu samo da im je Android i dalje prvi izbor, dok je Hongmeng OS označen samo kao dio dugoročne strategije kompanije.

Predstavljanje već ove sedmice?

Prema izvještajima kineskih medija, Huavej bi OS Hongmeng mogao predstaviti već ove sedmice. To bi se trebalo dogoditi na konferenciji za developere koja počinje u petak 9. augusta u Kini, prenosi Kliks.

Bonus video: