Tetris uskoro puni 30 godina, evo kako izgleda kad se igra na zidu zgrade

Tetris definitivno spada u jednu od najpopularnijih igara svih vremena, generacije računarskih zaljubljenika „slagale“ su elemente, zabavljale se satima i danima...
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 07:53h

Iako su danas računarske igre zagazile u dimenziju više, jednostavnost, a u isto vrijeme kompleksnost određenim igrama su osigurale mjesto u istoriji, ovo je svakako jedna od njih...

Tetris definitivno spada u jednu od najpopularnijih igara svih vremena, generacije računarskih zaljubljenika „slagale“ su elemente, zabavljale se satima i danima... Igra se pojavila 6. juna 1984. godine, što znači da će ove godine proslaviti trideseti rođendan, čime se malo koji naslov uopšte može pohvaliti. Tvorac igre je ruski naučnik Aleksej Pažitnov, koji je u to doba radio kao programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauka. Nakon što je on kreirao inicijalnu verziju, njegovi prijatelji Dmitrij Pavlosvki i Vadim Gerasimov su napravili verziju za IBM PC platformu. Sve ostalo je istorija.

Kroz decenije, Tetris se vrlo malo ili skoro nikako nije „modifikovao“, jer je naglasak ostao na logičkom razmišljanju, zbog čega je uostalom ova igra i zarazila milione širom svijeta. Igrala se na svim mogućim platformama i konzolama, popularnost je rasla - podatak da je Tetris 2005. u izboru portala IGN zauzeo treće mjesto u izboru "100 najvećih videoigara u istoriji“ dovoljno govori sam za sebe.

Ime Tetris je nastalo kao izvedenica iz grčkog prefiksa (četiri), s obzirom da su svi dijelovi sastavljeni od četiri elementa i tenisa, koji je bio omiljeni sport autora igre.

I dok se čeka zvanični rođendan Tetrisa, mnogi pasionirani zaljubljenici igri već sada odaju počast, jedna sasvim posebna stigla je u američkoj Filadelfiji, gdje se Tetris zaigrao na – zgradi!

Autor je doktor Frenk Li sa univerziteta Dreksel, koji je zajedno sa saradnicima omogućio da se „nekoliko partija“ odigra na Cira Centre neboderu u Filadelfiji. Ovo, istina, nije prvi put da se Tetris igra na zidu zgrade - svojevremeno se tako igrao u Francuskoj, jednu verziju napravili su i na prestižnom MIT univerzitetu, ali ovo je do sada – najveći Tetris u istoriji.

Galerija

Bonus video: