"Vijesti" na MWC u Barseloni: Softver je ključ za uspjeh

Ove godine je oboren i rekord u broju posjeta – 85.000, što je za 18 odsto više nego lani, kada je na Kongresu bilo 75.000 posjetilaca
253 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2014. 08:25h

Kompanija Mtel, najmlađi mobilni operater koji posluje u Crnoj Gori, lani je izvezla aplikacije u vrijednosti 320.000 eura, a ove godine bi taj iznos mogao da premaši milion, kazala je PR kompanije Ana Martinović tokom nedavno završenog Kongresa mobilnih komunikacija (World Mobile Congress) u Barseloni.

Mtel je i ove, kao i prošle godine, na Kongresu bio domaćin i crnogorskim novinarima, među kojima je i novinarka „Vijesti“.

Iz Mtela je i nakon prošlogodišnjeg Kongresa u Barseloni, saopšteno da će ta kompanija u 2013, osim u mrežu, servise, povećanje tržišnog udjela, uložiti i u aplikacije.

U kompaniji su svjesni da su prihodi od govornih usluga u padu i da mobilni operateri moraju da promijene tradicionalan pristup korisnicima.

„Viber nije mobilni operater, a već je napravio ogromnu bazu korisnika“, kaže Drobnjak.

Ratko Drobnjak, direktor Mtelovog Razvojnog tima, u kojem radi sa još dvojicom kolega, kaže da su operateri prinuđeni da traže nove načine za ostvarivanje dodatne zarade, te da su se zato i oni u kompaniji koja u Crnoj Gori posluje sedam godina, okrenuli aplikacijama i razvoju drugih dodatnih servisa.

Takav pristup, kaže Drobnjak, svakako ide na ruku korisnicima, koji kroz aplikacije dobijaju više mogućnosti, a tradicionalni servisi poput SMS-a i govornih usluga sada za njih bivaju jeftiniji.

Takva jedna aplikacija je, dodaje on, i Viber, koja omogućava korisniku besplatno telefoniranje i razmjenu poruka sa drugim korisnicima koji imaju na pametnom telefonu instaliranu istu aplikaciju - uz preduslov da su ili u zoni bežičnog interneta ili da već plaćaju neki internet paket.

„Viber nije mobilni operater, a već je napravio ogromnu bazu korisnika“, kaže Drobnjak.

Prema njegovim riječima, Mtelov Razvojni tim se trudi da na neki način napravi iskorak na malom crnogorskom tržištu upravo time što će ponuditi korisnicima što više servisa i što jeftiniji pristup internetu, aplikacijama...

Tim koji je oformljen prošle godine i koji se bavi poslovima planiranja i razvoja softvera je u prethodnom periodu radio na razvoju softverskih proizvoda iz različitih oblasti telekomunikacija.

Neki od tih proizvoda koji su uspješno implementirani u drugim kompanijama su: USSD platfroma, Sistem za usmjeravanje registracije korisnika u inostranstvu (Friendly Roaming Network) , Travellers Messaging Platfrom (sistem za slanje informativnih SMS/USSD/WAP poruka korisnicima u inostranstvu i roming korisnicima u Mtel mreži), te m:go aplikacija.

„Naša aplikacija m:go je bila jako dobro ocijenjena i na regionalnom tržištu, pa je Telekom Srpske istu aplikaciju ponudio svojim korisnicima.

Ana Martinović, PR Mtel-a.

U kompaniji ćemo se u narednom periodu fokusirati na multimedije i nadam se da će korisnici u narednom periodu dobiti još aplikacija koje će biti kvaliteta m:go aplikacije, ako ne i bolje“, kazao je Drobnjak.

Crnogorski novinari su tokom posjete Kongresu sa domaćinima posjetili izlagače mobilnih telefona Alcatel, Samsung, Huawei, ZTE, vidjeli aplikativna rješenja kompanije Converse, vidjeli kako budućnost zamišlja Ericsson, koji će, uz Huawei, biti Mtelov partner u ovoj godini.

Mtel će u 2014. uložiti 14 miliona eura u jačanje signala, pa će korisnici usluga te kompanije imati brzinu pristupa internetu i do 42 Mb/s (4G).

Kongres u Barseloni je trajao od 24. do 27. februara. Ove godine je oboren i rekord u broju posjeta - 85.000, što je za 18 odsto više nego lani, kada je na Kongresu bilo 75.000 posjetilaca.

Na Kongresu se predstavilo više od 1.800 izlagača, na 98.000 kvadratnih metara sajamskog prostora. Sljedeći WMC će biti održan od 2. do 5. marta, 2015. godine.

Tableti, telefon i Talkband B1

Kompanija Huawei je u Barseloni predstavila dva nova tableta - Huawei MediaPad X1 i Huawei MediaPad M1, te mobilni telefon Ascend G6, koji će se u maju naći na crnogorskom tržištu, kod kompanije Mtel.

MediaPad X1 je sedmoični LTE tablet, ima 16MB ROM memorije. Prednja kamera tableta je rezolucije 5MP, a zadnja 13MP. Tablet je moguće koristiti i za pozive.

MediaPad M1 je dijagonale 8-inča, njegovo aluminijumsko kućište je debljine samo 7,9 mm, a tablet je težak 329 grama.

Ascend G6 ima 4,5 inčni ekran rezolucije 960x540 piksela, prednju kameru rezolucije 5MP, a radi na Jelly Bean 4.3 verziji Androida. Ostale opcije uključuju 1,2GHz četvorojezgreni procesor, podršku za 4G.

Huawei je predstavio i Talkband B1, uređaj koji se nosi na ruci, kao sat, i sa kojim će korisnik moći da putem BlueTooth veze ostvari poziv. Uređaj se može koristiti i za mjerenje pređenih kilometara, tokom plivanja...

Više lokanog sadržaja više korisnika

Mtel je lani organizovao i Builder ligu, takmičenje za izradu Android aplikacija.

Na takmičenje se prijavilo čak 4.629 učesnika, koji su svoja rješenje razvijali kroz AppBuilder, koji omogućava brzo, jednostavno kreiranje aplikacija.

Bulider omogućava i istovremeno kreiranje aplikacija za više platformi (Android, iOS, Windows Mobile i Bada), što smanjuje troškove i skraćuje rok izrade aplikacija.

Neke od takmičara Mtel i danas povremeno angažuje na pojedinim projektima i na taj način, kaže Drobnjak, širi bazu onih koji prave lokalni sadržaj.

„Kreiranje dobrog lokalnog sadržaja je važna stvar, jer podstiče korisnike da više koriste internet“, kaže on. Drobnjak vjeruje da će sličnih inicijativa u Mtelu biti još, a razlika u odnosu na prošlogodišnje takmičenje može biti korišćenje naprednijeg alata za razvoj aplikacija ili će kompanija možda organizovati neko tematsko takmičenje.

Jedan od takvih alata je i AppMachine, koji je predstavljen na ovogodišnjem Kongresu.

IdolX+ ima i podsjetnik ako zaboravite telefon

Alcatel je u Barseloni predstavio tri nova modela - Alcatel Idol 2, Idol 2 mini i OneTouch Pop Fit. Rajo Radulović, predstavnik kompanije Integra, koja je zastupnik Alcatela za Crnu Goru, kazao je da je model Idol 2 nastavak uspješnog modela Idol 1 i Idol 2 mini, te da je Idol X+ prvi telefon sa osmojezgrenim procesorom.

„Nove modele možemo očekivati početkom maja na tržištu Crne Gore”, rekao je on.

Alcatel Idol 2 ima 5-inčni 720p HD ekran. Zadnja kamera ima 8 MP, dok je prednja kamera 1,3 MP. Podržava NFC, 3G i 4G povezivost.

Alcatel Idol 2 Mini je manja verzija velikog idola 2. Njegov ekran je 4,5 inča. Opremljen je 1.2 GHz quad-core procesorom. Ima zadnju kameru rezolucije 8MP, te prednju kameru rezolucije 2MP. Telefon podržava NFC , 3G i 4G povezivost.

Idol X+ na poleđini ima kameru rezolucije 16MP, te kao dodatnu premium stavku LTE podršku za 4G mreže. Baterija je kapaciteta 2600 mAh. Kućište je debljine 7,9 mm. Sa ovim telefonom dolazi vodootporna Boom Band - pametna Bluetooth narukvica, koja korisniku omogućava da prati fizičku aktivnosti tokom dana. Narukvica se može podesiti da radi kao podsjetnik - ako se korisnik previše udalji od povezanog mobilnog telefona, narukvica ga upozorava da je izgubio ili zaboravio uređaj.

Iako ne donosi mnogo toga novog, Galaxy S5 je zvijezda

Samsung definitivno caruje Kongresom mobilnih komunikacija - lani je Galaxy S3 proglašen za telefon godine, a ove godine je novi model, Galaxy S5 bio zvijezda u Barseloni.

Galaxy S5 će, kao i kod drugih operatera širom Evrope, i u kompaniji Mtel biti dostupan od 11. aprila. Ne precizirajući kada tačno, u Mtelu su kazali da će skoro početi i registracije za naručivanje „petice“.

Samsungov novi pametni telefon ne donosi neke revolucionarne novitete, već brojna poboljšanja i zanimljive opcije koje će sigurno privući veliki broj korisnika. Ekran ovog telefona je dijagonale 5,1 inča, rezolucija 1.920x1.080 piksela, radi na četverojezgrenom Snapdragon procesoru, ima senzor otisaka prstiju sa kojim će se moći otključavati telefon i obavljati autorizacija kupovine putem interneta, te kameru rezolucije 16MP. Samsung Galaxy S5 je, kako je i najavljivano, otporan na vodu i prašinu.

Telefon ima i poseban senzor za zadnje strane za mjerenje broja otkucaja srca.

Konkurencija za Galaxy Note

Kineski proizvođač mobilnih uređaja ZTE je predstavila konkurenta Galaxy Note, Grand Memo II LTE. Uređaj ima 6 inčni HD ekran kojeg štiti Gorilla Glass 3 (ekran čini 80 odsto površine samog telefona).

Uređaj pokreće quad-core Snapdragon 400 procesor, ima 2GB RAM memorije, 16GB interne memorije, podršku za LTE. Prednja kamera ima rezoluciju 5MP, a zadnja 13MPx.

Pokreće ga Android 4.4 KitKat sa redizajniranim MiFavor 2.3 interfejsom.

Baterija od 3200 mAh osigurava korišćenje i do 16 sati reprodukcije Full HD medija. U prodaji od aprila u Kini, Evropi i Sjevernoj Americi.

ZTE je predstavio i modele PF200 i N910.

Cijena telefona za crnogorsko tržište nije poznata, ali su neki evropski operateri već saopštili koliko će „petica“ koštati. Tako će kod britanskog operatera Clove Galaxy S5 model od 16GB koštati 500 britanskih funti, dok će isti model na španskom Amazonu moći da se kupi za 730 eura.

Prilagođeni Nokia telefoni

Nokia je u Barseloni predstavila tri smartphonea, ali za razliku od prethodnih modela koji su radili na Windowsu, novi telefoni rade na Androidu.

U pitanju je modifikovana verzija čiji interfejs podsjeća na Windows Phone.

HTC Desire 816 i Desire 610

Dok ljubitelji HTC-a iščekuju predstavljanje nasljednika HTC One 2, ta je kompanija predstavila dva nova telefona iz srednje kategorije - HTC Desire 816 i Desire 610.

Oba modela bi na tržištu trebalo da se pojave tokom maja.

Bonus video: