Vlada ispod cijene prodaje Institut?

Protivnici privatizacije smatraju da država daje akcije ispod cijene, dok zagovornici privatizacije Instituta smatraju da će to imati pozitivan efekat na cijelu privredu Herceg Novog
254 pregleda 8 komentar(a)
Institut Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.11.2018. 20:40h

Institut “Dr Simo Milošević” se prodaje ispod cijene tvrde za “Vijesti” protivnici privatizacije te zdravstveno-turističke ustanove, dok njeni zagovornici ističu da će privatizacija donijeti višestruke pozitivne efekte za Institut, ali i za cijelu privredu hercegnovske opštine.

Savjet za privatizaciju je sredinom oktobra raspisao peti javni tender za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala po cijeni koja ne može biti niža od 10 miliona eura. Uz to, ponuđena vrijednost investicionog programa mora predvidjeti minimalna ulaganja za medicinsku opremu u iznosu ne manjem od pet miliona, kao i rekonstrukciju i adaptaciju objekata Instituta u iznosu ne manjem od 20 miliona. Tender je otvoren do 14. januara naredne godine.

4 kompanije su zainteresovane za kupovinu akcija Instituta na petom tenderu. Pismo o namjerama za kupovinu akcija dostavili su International Hotel Property Limited iz Engleske, Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola, kao i kineska kompanija Affideaa u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Četvrti zainteresovani kupac je podgorički biznismen Žarko Rakčević koji je vlasnik hotelsko-turističkog preduzeće Vila Oliva koje ima 26 odsto akcija Instituta. Rakčević je krajem avgusta postao vlasnik 26 odsto akcija Instituta nakon što je od Vlade Srbije kupio njen paket akcija za 2,82 miliona eura.

Izvršna direktorka Instituta Gordana Rajović ranije je kazala novinarima da je cjelokupna imovina Instituta sačuvana i da samo nedostaju investicije.

U svim prethodnim tenderima nisu bili utvrđeni čvrsti mehanizmi zaštite javnog interesa, početna vrijednost Instituta bila je preniska, investicione garancije loše, a raskidne klauzule sporne, argument je protivnika privatizacije.

“Institut se novim tenderom prodaje drastično ispod vrijednosti, čak su i smanjene predviđene investicije. Zato smatram da je privatizaciju potrebno odložiti. Argument u prilog tome je i činjenica da je Institut ove i protekle sezone radio na istom nivou kao u ‘zlatnim’ osamdesetim godinama”, istakao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

On “strepi od privatizacije” jer u Herceg Novom do sada” nijednom privatizacijom nismo dobili kredibilnog investitora koji će u kratkom roku omogućiti bolje funkcionisanje i razvoj preduzeća”.

“Novi tender je veoma zahtjevan i može ga ispuniti samo kvalitetan i finansijski jak ponuđač”, tvrdi privrednik i predsjednik hercegnovskog DPS -a Slobodan Krušo Radović, koji je rekao da je privatizacija neophodna.

Radović ocjenjuje da ne treba strahovati od privatizacije, jer će ostati zdravstveni centar, što je važno zbog imidža koji je izgradio proteklih decenija, a zaposleni neće izgubiti radna mjesta.

“Privatizacija će imaće multiplikativne efekte na gotovo cijelu privredu Herceg Novog, posebno na turizam i usluge, koji su najvažniji sektori u našem gradu”, poručio je Radović.

Za funkcionera pokreta URA Milovana Baždara privatizacija nije sporna kao opredjeljenje na duži rok, ali njena hitna povezanost sa održivošću Instituta, čak i sa čudnim kadrovskim kombinacijama DPS -a “nema težinu hamletovskog pitanja”, “Institut je DPS-u veliko kadrovsko igralište gdje je preporuka partijska knjižica, a ne struka, pa je logičan zaključak da bi sa stručnim kadrom i sa manje tehnološkog viška Institut dobro poslovao i bez privatizacije barem do ulaska u EU”, uvjeren je Baždar.

Da živimo u državi bez partitokratije i korupcije, prema ocjeni Baždara, privatizacija bi bila prosta stvar, a sva dosadašnja iskustva upućuju na to da bi privatni interes opet mogao biti iznad javnog.

“Istina, ova dva interesa nije lako pomiriti, a u slučaju Instituta profiterima je posebno delikatan izazov i motiv prostor na parcelama kao ogroman građevinski, potencijalni resurs od 240 hiljada metara kvadratnih”, istakao je Baždar.

Nekadašnji direktor Instituta Milorad Đurović je ranije predlagao podjelu Instituta na tri ekonomski i vlasnički nezavisna djela. On je tvrdio da novac dobijen prodajom jednog dijela - vile Galeb (Titova vila) mogao bi se upotrijebiti za “postavljanje na noge” ostatka te zdravstveno-turističke ustanove.

Vijesti nisu uspjele, uprkos obećanju predsjednika sindikata Igora Sijerkovića, da čuju stav radničke organizacije Instituta.

Ugovor sa IWG raskinut 2016. godine

Vlada je u maju 2016. godine raskinula ugovor o prodaji državnog paketa akcija Instituta sa britansko-američkom konzorcijumom International Wellness Group (IWG). IWG nije ispunio obaveze iz ugovora potpisanog u novembru 2015. godine.Taj konzorcijum se jedini prijavio na četvrtom tenderu za prodaju 56,5 odsto akcija. Za većinsko vlasništvo je ponudio 10 miliona eura i investicije od 50 miliona za pet godina od preuzimanja.

Bonus video: