Zeković: Knjige "Policijski integritet" služe za zadržavanje od zatvaranja vrata

Zeković je rekao da je savjet zatražio da Ministar naloži utvrđivanje činjenica i odgovornosti kao i da rukovodilac ove Službe MUP uputi pismeno izvinjenje koje će Savjet dostaviti svim partnerima (grupa relevantnijih NVO) i autorima
115 pregleda 4 komentar(a)
Policijski integritet, Foto: Aleksandar Saša Zeković
Policijski integritet, Foto: Aleksandar Saša Zeković
Ažurirano: 23.12.2016. 15:14h

Bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković saopštio je danas da su primjerci knjige "Policijski integritet iz perspektive osjetljivih grupa" bačeni na pod i koriste se kako bi zadržale od zatvaranja ulazna vrata.

"Građani su juče, 22. decembra 2016. godine imali priliku da vide, prilikom dolaska u šalterske prostorije MUP da su primjerci knjige "Policijski integritet iz perspektive osjetljivih grupa" bačeni na pod i koriste se kako bi zadržala od zatvaranja ulazna vrata. Pored je ostavljen odgovarajući broj primjeraka kako bi se osiguralo da pri potpunom uništenju jednog primjerka isti može odmah biti zamijenjen novim a sve u funkciji toga da se vrata ne zatvore.

Zeković je rekao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Savjet za građansku kontrolu policije u saradnji sa nevladinim organizacijama zajednički publikovali priručnik koji se nalazi na ovoj slici.

Zeković je rekao da su sa ovom činjenicom upoznati svi autori i autorke knjige i tako je ova informacija došla i do Savjeta.

"Savjet je iznenađen konkretnim postupkom službenika MUP Službe za kancelarijske, opšte i pomoćne poslove i zbog istog je uputio protest rukovodiocu ove Službe, Vladanu Deliću, i Ministru unutrašnjih poslova, Mevludinu Nuhodžiću. Savjet je iznenađen da se službenici MUP tako primitivno i necivilizacijski odnose prema knjizi koja prestavlja i dio izdavačke produkcije MUP Crne Gore i u funkciji su edukacije i jačanja kapaciteta. MUP u cjelini zbog te i drugih zajedničkih knjiga nailazilo je na pohvale i podršku domaće i međunarodne javnosti", rekao je Zeković.

Zeković je rekao da je savjet zatražio da Ministar naloži utvrđivanje činjenica i odgovornosti kao i da rukovodilac ove Službe MUP uputi pismeno izvinjenje koje će Savjet dostaviti svim partnerima (grupa relevantnijih NVO) i autorima.

"Rukovodilac Službe MUP za kancelarijske, opšte i pomoćne poslove uputio je izvinjenje zbog neodgovornog postupka službenika, obavijestio, slanjem fotografija, da je prestala upotreba knjiga za najmenu zadržavanja vrata i naglasio da će o daljem postupku Savjet biti blagovremeno upoznat. NVO "Centar za ženska prava" najavio je da će ovoj službi MUP dostaviti drugo stvarno pogodno sredstavo za zadrzavanje vrata a koje se po popularnoj cijeni može kupiti u radnjama mješovite robe", zaključio je Zeković.

Bonus video: