DPS da Tuzima da nezavisnost

Odbornici vladajuće većine u Tuzima, usvojili su predlog finansijskog plana za 2017. godinu. Plan je podržalo 11 odbornika, dok je protiv bio odbornik SDP-a, Ismet Đoković. Izglasavanju plana nisu prisustvovali odbornici Albanske alternative, Građanske inicijative i Demokratskog saveza
52 pregleda 10 komentar(a)
Vaselj Siništaj, Halil Duković, Foto: Luka Zeković
Vaselj Siništaj, Halil Duković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.12.2016. 08:00h

Odbornik Građanske inicijative Vaselj Siništaj predložio je, a zatim povukao inicijativu na jučerašnjoj sjednici parlamenta u Tuzima za skraćenje mandata Skupštine Gradske opštine Tuzi.

Inicijativu je prethodno pokrenuo jer, uprkos stupanju na snagu četiri zakona usvojena u Skupštini Crne Gore, Tuzi nemaju sva prava kao opština u okviru Glavnog grada, kao i jer predsjednik države nije raspisao vanredne lokalne izbore u Podgorici, kao i prve izbore za odbornike u Golubovcima i Tuzima, što je bio u obavezi.

Nakon što je Siništaj predložio skraćenje mandata, Đerđ Camaj iz Albanske alternative pozvao je na povlačenje inicijative, dok za nekoliko mjeseca ne bude jasnija slika o ishodu dogovora između DPS-a i albanskih partija na državnom nivou, prema kojem bi Tuzi postale opština.

"Ukoliko se ne realizuju planovi, imaćete našu podršku za skraćenje mandata", rekao je Camaj, te naveo da neće biti dio koalicije ukoliko dogovor ne bude ispoštovan.

Odbornici vladajuće većine u Tuzima, usvojili su juče predlog finansijskog plana za 2017. godinu. Plan je podržalo 11 odbornika, dok je protiv bio odbornik SDP-a, Ismet Đoković. Izglasavanju plana nisu prisustvovali odbornici Albanske alternative, Građanske inicijative i Demokratskog saveza.

Siništaj je predložio odbornicima da ne usvoje „nezakoniti“ plan i savjetovao da se pređe na privremeno finansiranje do 31. maja.

„Finansijski plan je u skladu sa Pravilnikom o radu, ali on i statutarna odluka nijesu u skladu sa zakonima i ovaj finansijski plan je nezakonit i nelegitiman“, rekao je Siništaj.

Da predlog finansijskog plana nije zakonit saglasan je i Nikola Camaj iz Demokratskog saveza, koji je ocijenio da će oni koji ga usvoje snositi odgovornost, te da se radi o "diktaturi većine".

„Vi ste prošle godine rekli da će to biti zadnji put da se usvaja finansijski plan“, kazao je Camaj.

Dio opozicije je kao glavnu zamjerku na plan navodio to što nije izdvojen novac za poljoprivredu, lokalne medije, kao ni za izgradnju pijace i vrtića, dok je bilo primjedbi i na neprecizne stavke u planu koje se odnose na rekonstrukciju puteva u GO Tuzi.

Odlukom o finansijskom planu za narednu godinu, predviđeno je ukupno 2.313.500 eura, od čega će za kapitalne izdatke biti izdvojeno više od milion i po eura, a za operativne izdatke 708.500 eura.