OPTUŽENI ZA NASILNU PROMJENU USTAVNOG UREĐENJA

Krivokapić pozvan da svjedoči na suđenju Mandiću i Radunoviću

Prema navodima optužnog predloga, okrivljeni Mandić i Radunović su 24. oktobra 2015. godine, u periodu od 20 do 22.30 časova u Podgorici, ispred Skupštine Crne Gore, na protestu koji je organizovao Demokratski front, u namjeri promjene ustavnog uređenja, pozivali pripadnike poilcije da se povuku i zahtijevali da se razmaknu
91 pregleda 27 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 22:03h

Sudija Vladimir Novović, odlučio je da po službenoj dužnosti pozove Ranka Krivikapića, bivšeg predsjednika Skupštine Crne Gore, i sasluša ga u svojstvu svjedoka u nastavku suđenja 7. febraura 2017. godine, poslanicima DF-a Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću, optuženi za nasilnu promjenu ustavnog uređenja na prošlogodišnjim oktobarskim protestima.

Upitan nakon suđenja, da li će Ranko Krivokapić biti svjedok tužilaštva Ili odbrane, Mandić je kazao da ne može da procijeni. 

"Teško mogu sada da procijenim, znam da je te večeri 24. oktobra 2015. godine Ranko Krivokapić mogao da postupi na potpuno drugačiji način od onoga kako je postupio. Da je bilo prirodno da se nalazio u zgradi Skupštine Crne Gore, i da je bilo prirodno da uvaži kolege opozicione poslanike i tada predstavnike najjače opozicione grupacije, i da ne pokušava da ih uvodi i uvlači na nekakve sporedne ulaze, već da im omogući da na dostojanstven način u prisustvu njihovih pristalica, uđu onako kako to poslanici ulaze u Skupštinu Crne Gore. Kako će se on ponašati na ovom suđenju, to je pitanje za njega. Bitno je da su naši advokati predložili da članovi presjedništva DF-a i rukovodilac okupljanja Milutin Đukanović da daju svoje iskaze i saopšte ono što mi iz DF-a znamo da ni u jednom elementu, ja i Slaven Radunović nismo odstupili od onoga što smo se dogovorili u okviru DF-a", naveo je on.

Premariječima Mandića postalo je "gotovo neobično ako svakoga dana nemamo neko saslušanje u policiji ili sudu čelnika Demokratskog fronta".

"Kada bi neko postavio pitanje, a zašto je to tako, morali bi građanima Crne Gore odgovoriti da je autokratski režim Mila Đukanovića snažno krenuo u obračun sa DF-om, vjerujući da će najmoćniji opozicioni politički savez na ovaj način, zloupotrebljavajući državne resurse i institucije sistema, od kojih je najviše zloupotrijebljeno tužilaštvo, da će nas prisiliti i nekako podvesti pod sistem kontrole, koji oni znaju da uspostave sa nekim drugim strankama. Danas im poručujemo da im to neće poći za rukom, da DF će biti sve jači".

Mandić je ocijenio da "ovo danas što se dešava samo je nastavak jedne farse".

"Slične onoj od juče i prekjuče o pripremanju državnog udara, ovo je sada jedna druga optužba vezana za puč koji smo pripremali 24. oktobra 2015. godine, navodno zbog nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gri. Vi dobro znate, svi koji se bavite ovim pitanje, da su to najobičnije izmišljotine, gdje se borci za slobodu, za demokratiju, i poštovanje prava, zakona i Ustava, pokušavaju kriminalizovati, gdje se pokušavaju na ovaj način zaplašiti glasači opozicije. Sigurno da Milo Đukanović, kao prvi čovjek crnogorskog režima, zna da ne može zaplašiti poslanike DF-a, ali poruku koju želi da pošalje sa ovim montiranim sudskim procesom je da se pokušaju zaplašiti naši i glasači opozicije", rekao je Mandić.

Radunović je kazao da je suđenje "nastavak farse i nastavak blamaže državnog tužilaštva Crne Gore".

"Juče, prekjuče, danas, svakog dana neko od nas iz DF-a, ili posjećuje specijalni policijski tim ili nam se sudi. To je najbolji dokaz da smo, što se tiče odnosa političkih i demokratičnosti, situacija u Crnoj Gori je kao u vremenu između dva svjetska rata ili možda u onom od 1945-48. godine. Ne postoji ta vrsta represije koju Milo Đukanović i njegov režim, može da primijeni protiv poslanika DF-a, i protiv građana koji podržavaju DF, a da bude uspješan. Tako i današnji pokušaj, sramni pokušaj od tužilaštva, da opet  skraćivanjem snimaka, koji na najbolji način ne pokazuju realno stanje kako je bilo 24. oktobra, samo pokazuje koliko su oni u stvari daleko od toga da dokažu bilo šta u ovom procesu i da su najobičniji pioni režima. Nastavak suđenja je u februaru. Nadam se da će već u vrijeme održavanja tog suđenja, mnoge stvari biti jasnije I da će valjda neko preduzeti neki moralni čin i da se ta adresa nalazi u tužilaštvu i podnijeti ostavku. A što se tiče ovog procesa, da se obustaviti, jer je zaista smiješan”, kazao je Raduović novinarima nakon održanog glavnog pretresa.

Prema navodima optužnog predloga, okrivljeni Mandić i Radunović su 24. oktobra 2015. godine, u periodu od 20 do 22.30 časova u Podgorici, ispred Skupštine Crne Gore, na protestu koji je organizovao Demokratski front, u namjeri promjene ustavnog uređenja, pozivali pripadnike poilcije da se povuku i zahtijevali da se razmaknu.

Dalje se navodi da su pozivali poslanike da uđu u Skupštinu, te uz zvuke odabrane pjesme: "Pada vlada", Pada vlada", Mandić i Radunović preskočili zaštitnu ogradu, iako ih je komandir policije Jovica Rečević pozivao da uđu u Skupštinu na sporedni ulaz.

Slijedeći Mandićev poziv, demonstranti su krenuli preko ograde. Radunović je sa govornice ispred Skupštine kazao da se predsjednik Skupštine Crne Gore: "izgubio se, ko zna gdje je", te pozivao demonstrante da sruše ogradu.

U optužnom predlogu piše da su demonstranti bacali kamenje i molotovljeve koktele, čime su počinili krivično djelo "pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja".

Preporučujemo za Vas