Da li muškarce gripa pogađa jače od žena?

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu 'Nature Communications', postoji evolucijski pritisak koji tjera viruse da uzrokuju slabije simptome kod žena
0 komentar(a)
prehlada, gripa, Foto: Shutterstock
prehlada, gripa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2016. 11:44h

Mnoge žene su primjetile kako ista prehlada ili gripa, koju one redovno prehodaju, njihove partnere baca u krevet uz dramatične simptome.

Žena čisti, sprema i kuva, a muškarac leži u krevetu i ponaša se kao na samrti.

Radi se o nepresušnom izvoru šala na račun muškosti, ali sve više istraživanja ukazuje da za takvo ponašanje postoji biološki razlog. Muškarce, naime, mnogi virusi pogađaju mnogo žešće nego žene.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu 'Nature Communications', postoji evolucijski pritisak koji tjera viruse da uzrokuju slabije simptome kod žena.

Prema novoj teoriji, virus će više profitirati ako zarazi ženu, ali joj ne naškodi, jer ona ima više mogućnosti za prenijeti zarazu dalje, s majke na dijete.

Kod muškaraca to nije slučaj, pa virusi na muškarce udaraju 'bez kočnica'.

Radi se o pojavi koja je već temeljno dokumentovana. Na primjer, muškarci zaraženi HPV-om pet puta će češće razviti rak od žena.

Uz pomoć matemačtičkih modela, naučnici su otkrili kako virusi uistinu slabije napadaju žene ako se radi o bolesti koju je moguće prenijeti na dijete.

"Preživljavanje najsposobnijih nije ograničeno samo na ljude i životinje", rekao je dr. Francisko Ubeda, autor istraživanja.

"Vrlo je moguće da se ovo ponašanje virusa vezano uz pol pacijenta događa i s mnogim drugim patogenima koji uzrokuju bolesti. Radi se o izvrsnom primjeru što evolucionarna analiza može učiniti za medicinu", rekao je Ubeda.