MALI RITUALI PRED SPAVANJE

Evo kako da otjerate nesanicu

Stimulativne napitke poput kafe ne treba piti pet sati prije spavanja, a vec od osam uveče zabranjene su teške teme
50 pregleda 2 komentar(a)
nesanica, Foto: Shutterstock
nesanica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2016. 20:52h

Svakome se ponekad desi da je neispavan, da je noć proveo prevrćući se u krevetu i uzalud pokušavajuci da zaspi. Međutim, kada takvo stanje potraje, pa se zbog nespavanja osjećate umorno i bezvoljno, nema sumnje da patite od nesanice ili insomnije.

Poremećaj spavanja uključuje stanje kada ne može da se zaspi i kada se čovjek budi rano, u 2-3 ujutru. Posledice su iste, ljudi se već do podneva osjećaju isrcpljeno, nemaju ni snage ni volje za svakodnevne aktivnosti.

Dan je za razmišljanje

Dok nesanica ne uzme maha, problem možete riješiti samo tako što ćete svakog dana o problemima razmišljati znatno prije odlaska u krevet, a vrijeme prije toga posvetiti isključivo aktivnostima i mislima koje vas opuštaju.

Dokle god ležete zabrinuti, problem nesanice ne možete riješiti, jer briga je vrsta straha, a on uzrokuje lučenje adrenalina, hormona koji razbuđuje.

Čovjek onda počne da se ljuti na sebe misleći: ”Evo, već je prošao čitav sat, a ja i dalje ne mogu da zaspim“. Međutim, tako ulaze u začaran krug, jer što se više ljute na sebe i gledaju na sat, adrenalin se više luči i do sna se teže dolazi.

Mali rituali i bioritam

Ništa neće bolje izliječiti nesanicu od malih rituala kojih se treba strogo pridržavati. Na prvom mjestu, treba na spavanje ići u približno isto vrijeme, a u toku dana izbalansirati aktivnosti. Nije naodmet fizička aktivnost koja će dovesti do umora ili opuštanje uz muziku, film, knjigu dva sata prije spavanja. Stimulativne napitke poput kafe ne treba piti pet sati prije spavanja, a vec od osam uveče zabranjene su teške teme.