Kastro je ispravljao Markesove rukopise

"Predsjednik je volio da čita. Kad su se njih dvojica upoznali 1977, pričali su o književnosti i na kraju je Fidel ponudio Gabrijelu da čita njegove rukopise, jer ima dobro oko za detalje"
0 komentar(a)
Fidel Kastro, Foto: Reuters
Fidel Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2016. 15:18h

Za jedne revolucionarni heroj, za druge neprijatelj slobodnog svijeta, Fidel Kastro je odigrao i neočekivanu ulogu u svjetskoj literaturi. Nedavno preminuli kubanski predsjednik bio je nezvanični urednik poznatog književnika Gabrijela Garsije Markesa, kojem je ispravljao radove još otkad su se njih dvojica upoznali krajem 70-ih.

"Predsjednik je volio da čita. Kad su se njih dvojica upoznali 1977, pričali su o književnosti i na kraju je Fidel ponudio Gabrijelu da čita njegove rukopise, jer ima dobro oko za detalje", otkrila je doktor Stefani Paničeli Batalja, predavač na latinoameričkim studijama na univerzitetu Aston, u razgovoru za "Guardian".

Nobelovac koji je preminuo 2014. je podržavao kubansku revoluciju i nije prestao čak ni kada su se pojavile vijesti o Kastrovim povredama ljudskih prava. Paničeli Batalja, koja je koautor knjige o njihovom odnosu nazvane "Fidel & Gabo", kazala je da je pisac slao svoje rukopise u Havanu prije nego što bi ih dostavio izdavaču. Kastrove ispravke su bile činjenične i gramatičke, a ne ideološke, dodaje ona.

"Kastro bi recimo ukazao Gabrijelu da nije dobro izračunao brzinu broda ili je pogrešno opisao lovačku pušku", objašnjava Paničeli Batalja.

Kastro i Markes upoznali su se u jednom kubanskom hotelu 1977, a mada je susret opisan kao slučajan, Paničeli Batalja kaže da ga je Kastro možda namjerno orkestrirao, kada je čuo da kolumbijski pisac radi na knjizi o životu na Kubi pod američkim embargom. Knjiga nikada nije objavljena.

Bonus video: