Položaj Crne Gore u istorijskom hodu

Knjiga koju je izdala NVO “Razvoj Crne Gore” na 120 strana predstavlja mozaik kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore
190 pregleda 0 komentar(a)
Mozaik Crne Gore, Slobodan Drobnjak, Foto: Svetlana Mandić
Mozaik Crne Gore, Slobodan Drobnjak, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.12.2016. 10:01h

Knjiga “Mozaik Crne Gore“ Slobodana Drobnjaka i Ilije Bulajića promovisana je u Osnovnoj školi “Luka Simonović“ u Nikšiću, vaspitno-obrazovnoj ustanovi u kojoj Drobnjak radi, a gdje je Bulajić stekao prva znanja. Bibliografija, koju je izdala NVO “Razvoj Crne Gore”, na 120 strana i sa preko 40 fotografija predstavlja pravi mozaik kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore i, kako je istakao Sait Šabotić, jedan od recezenata knjige, “vrijedan intelektualni napor u interpretaciji crnogorske prošlosti i sadašnjosti, njenih specifičnosti i svega onoga što čini ukupno biće Crne Gore, podrazumijevajući tu i njene brojne kontroverznosti”.

“Svoje mjesto u ovom 'Mozaiku' našle su i ličnosti, pojmovi i događaji koji pripadaju ili čine dio istorije i baštine drugih naroda koji žive u Crnoj Gori a imaju i te kakve veze sa ukupnom crnogorskom zbiljom čime je u značajnoj mjeri uvećana informisanost ove knjige”, istakao je Šabotić. Autori su, smatra on, vodili računa i o savremenim tendencijama koje se mogu posmatrati u ravni lokalno-regionalno-globalno, a čitaoci mogu uporednom analizom “jasno detektovati položaj Crne Gore u istorijskom hodu, njenu političku, ekonomsku, sabraćajnu i geostratešku poziciju”.

“Pažljivim iščitavanjem ponuđenih podataka iole kritički profilisan čitalac će biti u mogućnosti da Crnu Goru i njen privredni i društveni razvitak uporedi sa njenim bližim i daljim okruženjem. Podaci potvrđuju da je Crna Gora imala i ima bogatu političku, ekonomsku, vojnu, događajnu i pravnu istoriju, ali i istoriju sporta, zdravstva, školstva, književnosti, diplomatije, saobraćaja, vjerskih zajednica”, kazao je Šabotić.

Prema njegovim riječima informacije koje se nude u “Mozaiku”, u vremenu “kada je 'sve više knjiga a sve manje čitalaca”, date su odmjereno i dozirano, bez suvišnih termina, u stilu prilagođenom za jednostavno čitanje.

“Ovo djelo će dobrodoći za širi krug čitalaca... Materijal će poslužiti nekoj budućoj generaciji crnogorskih kulturnih poslenika da napravi značajniji naučni iskorak”, zaključio je Šabotić.

Zanimljivosti iz različitih oblasti

Jedan od autora, Slobodan Drobnjak, smatra da će “Mozak”, knjiga koja je, kako je kazao, prvi put objedinila zanimljivosti iz preko deset oblasti, dobrodoći učenicima koji će moći da dopune znanje iz istorije i geografije. On se zahvalio direktorici škole “Luka Simonović” Nadi Dubljević koja je, kako je kazao, zaslužna kako za promociju “Mozaika”, tako i za njegovo objavljivanje.

Novica Gardašević, drugi recezent, smatra da će knjiga, koju je poželjno imati u svakoj biblioteci, kod čitalaca “probuditi baklju ponosa zbog pripadnosti državi koja je imala, ima i imaće dostignuća sa kojima se može podičiti”.

“Ovo je zaista osjećaj koji će doživjeti svi koji budu čitali ovu knjigu. Naši preci su postigli velike standarde u sferi različitog stvaralaštva i dali nam zadatak da ih nadvisimo. To će biti teško, pa ako ih ne možemo nadvisiti onda moramo poštovati ono što su stvorili u različitim sferama svog djelovanja”, istakao je Gardašević.

Biljana Đurović je pročitala djelove iz knjige, a Bulajić se zahvalio svima koji su pomogli da se objavi knjiga.

Bonus video: