Policiji još nije jasno kako je i gdje postavljen eksploziv ispod džipa Kožara

Na snimcima sa kamera restorana ne vidi se da neko prilazi džipu niti da nešto postavlja
506 pregleda 23 komentar(a)
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.12.2016. 18:15h

Dvadesetak dana džip Alana Kožara zbog čekanja nove registracije tavorio je u garaži njegove dobro čuvane kuće u strogom centru Bara.

Eksplozija se dogodila u subotu veče tokom prve vožnje blindiranog "mercedesa" sa novim tablicama, ali policiji još nije jasno kako je, gdje i kada postavljen eksploziv.

Za prvi đir Kožar je u subotu odabrao put od centra do Starog Bara, gdje je skupocjeni automobil sa sedmim stepenom zaštite, gotovo šest sati bio parkiran ispod tamošnjih restorana.

Inspektori tvrde da su satima gledali snimke sa kamera restorana, ali da se ni u jednom trenutku ne vidi da neko prilazi džipu niti da nešto postavlja.

"Sve je mnogo čudno. Snimci su dobri, ali se ni na jednom ne vidi da se neko šunja oko Kožarevog automobila. Automobil je prije tog dana gotovo mjesec bio garažiran u njegovoj kući, a ovo je bila prva vožnja. Kožar ga nije vozio jer je čekao da mu se završi papirologija oko registracije, koja je bila istekla”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Policiji i Kožaru je od prvog trenutka bilo jasno da se blindirani automobil nije sam zapalio, već da je došlo do jake eksplozije.

Koliko je jako grunulo ispod haube najbolje govori podatak da se detonacija čula u nekoliko naselja u Baru, a oštećen je i asfalt na raskrsnici puteva koji vode od bolnice i Starog Bara.

Kožar je dan proveo u Starom Baru na Maslinijadi, a onda je sa jednom prijateljicom sjeo u džip i krenuo kući.

Kožar i djevojka su u eksploziji prošli bez povreda, a sagovornici “Vijesti” tvrde da je džip tako blindiran da i mnogo veća količina eksploziva nije mogla da ih ugrozi.

"To je vozilo sa najvišim stepenom zaštite. Džip košta makar pola miliona eura, a prije nekoliko godina ga je za 300.000 eura kupio sada pokojni vođa jednog kriminalnog klana Luka Đurović. Nakon njegove smrti, džip težak oko šest tona, naslijedio je Kožar, koji je i preuzeo vođstvo u tom barskom klanu”, objasnili su u policiji.

Nakon vještačenja u Forenzičkom centru u Danilovgradu, stručnjaci će pokušati da utvrde koliko je eksploziva bilo postavljeno.

Niko nije čuvao "mercedes" dok je bio ispred restorana

Tri dana nakon eksplozije ispod džipa Alana Kožara policiju čudi i to što niko od njegovih ljudi, tog dana u Starom Baru nije čuvao automobil. Zbog manifestacije Maslinijada tokom dana u Starom Baru je bilo hiljade ljudi, ali je džip sve vrijeme bio na jednom parkingu ispod restorana.

Inspektori smatraju da Kožar uvijek dobro pazi gdje i kako parkira džip, a gotovo uvijek nakon što izađe iz kuće automobil nadgleda i neko od njegovih ljudi.

“To u subotu nije bio slučaj”, kažu u policiji.

Bonus video: