Igre čuda - Tokio sprema nešto što svijet još nije vidio

Vijesti” u posjeti Organizacionom komitetu Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine
0 komentar(a)
Olimpijski stadion u Tokiju, Foto: Beta-AP
Olimpijski stadion u Tokiju, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.12.2018. 10:52h

Nešto više od godinu i po ostalo je do početka Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Sudeći po onome šta najavljuju Japanci, kako se pripremaju, ali i po onome šta su već uradili, sve su prilike da ćemo gledati najspektakularnije Igre u istoriji čovječanstva. Ne samo po organizaciji, već i po tehonološkim i inovativnim rješenjima.

Predsjednik Odbora direktora “Vijesti” Željko Ivanović boravio je minulih dana u posjeti Organizacionom komitetu Igara i na licu mjesta, u Tokiju, uvjerio se kakva sve čuda spremaju Japanci.

"Ubijeđen sam da će Olimpijske igre biti spektakularne. Japanci su majstori tehnologije, ali neće to biti samo ‘tehnološke’ Igre, već prava promocija kulture, ideja raznovrsnosti, jednakosti među ljudima", kazao je Ivanović.

On se sastao sa direktorom odjela za odnose sa javnošću OI Kentarom Katom, koji je govorio o brojnim organizacionim detaljima Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020.

"Procjena je da će 80 hiljada volontera biti potrebno za organizaciju Igara, a nama se prijavilo oko 100 hiljada, iako zvaničan konkurs tek treba da bude raspisan", kazao je Kato.

Japanci poseban dio priprema posvećuju bezbjednosti Igara - u pitanju je segment gdje ne smije da bude ni najmanjih propusta.

"Oko tri hiljade zvaničnih lica, kao i 14.000 pripadnika sekjuriti službi će raditi kao obezbjeđenje na objektima i mjestima gdje će se održavati Igre. Ukupno, 100 sekjuriti firmi biće dio zajedničke grupe koja će pružati obezbjeđenje. Tu su još i policajci, kao i penzionisani policajci koji će se dodatno angažovati na obezbjeđenju vanolimpijskih borilišta, kao i u samom gradu tokom Olimpijskih igara", dodao je Kato.

Procjenjuje se da će troškovi organizacije iznositi trilion i 100 miliona jena - što je oko 12 milijardi dolara. To je, međutim, “sitnica” pri projektovanim prihodima, koji bi trebalo da iznose 27 milijardi dolara, a očekuje se da će oko dva miliona radnih mjesta biti otvoreno tokom Igara.

Sportski događaji će se održavati na više različitih mjesta, ukupno 43 “borilišta”, od čega će 25 objekata biti potpuno novo, uključujući veliki olimpijski stadion, koji se užurbano gradi. Deset objekata biće montažnog karaktera, a osam će biti rekonstruisano i pušteno u upotrebu.

Tehnologija i inovacije su, međutim, stvari po kojima bi Olimpijske igre u Japanu trebalo da budu jedinstvene - i najbolje do sada.

Istorija pamti da su samo tri puta na OI prezentovane tehnološke inovacije koje do tada uopšte nisu bile poznate - u Stokholmu 1912. (elektronsko mjerenje vremena), Berlinu 1936. (prvi direktan TV prenos) i Tokiju 1964. (Šinkansen, prvi voz na svijetu koji je jurio preko 200 na sat).

Šta sve sprema Tokio, 54 godine kasnije?

Novi Šinkansen, koji bi mogao da “leti” čak tri puta brže od prethodnika, i koji bi mogao da bude prvi voz koji će dostići brzinu od 600 km/h.

Japanci, kao lideri u robotskoj industriji, spremaju pravu “armiju” robota, koji će pomagati posjetiocima igara - obavljaće ulogu prevodioca, davanju direktiva za prevoz... Tokio sprema i taksi vozila koja idu sama - bez vozača, a koja će služiti za prevoz gledalaca i sportista do stadiona i hala za takmičenja.

Bioenergija - gorivo iz algi i ostalih biljaka, kao i enegrija iz vodonika - stvari su na kojima će Japanci takođe pokušati da naprave prednost kada je u pitanju zaštita životne sredine, ali i ušteda...

Još dosta tehnoloških “čarolija” prezentovaće organizatori Olimpijskih igara u Tokiju, a neke vjerovatno čuvaju i kao iznenađenja...

Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine.

Đaci iz osnovnih škola izabrali Miraitovu i Someiti

Maskote za Olimpijske igre u Tokiju izabrali su đaci iz osnovnih škola iz cijelog Japana - Miraitova će predstavljati Olimpijske, Someiti Paraolimpijske igre.

Miraitova je kombinacija japanskih riječi za budućnost i vječnost, a Someiti potiče iz popularne vrste pupoljaka trešnjinog cvijeta “someijošino” i podsjeća na engleski izraz “so majti”(so mighty) koji znači tako moćan.

"Ove maskote su vaši prijatelji, vas pet miliona iz cijele zemlje ste pomogli da se izaberu. Imena smo zajedno odabrali, tako da Olimpijada pripada svima", kazao je predsjednik Organizacionog komiteta OI 2020. Joširo Mori.

Organizatori su rekli da par futurističkih likova kombinuju tradiciju i inovaciju.

Olimpijski plamen prolazi kroz oblasti pogođene zemljotresom

Olimpijski plamen trebalo bi da stigne u Japan 11. marta 2020. godine - tačno na devetu godišnjicu razornog zemljotresa i cumanija koji su uništili regiju Tohoku.

"To je divna ideja i već smo je prihvatili", kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Plamen će potom biti prikazan u Fukušimi, Ivateu i Mijagi - perfekturama najviše pogođenim nesrećom, koja je 2011. izazvala i nuklearnu krizu i izazvala smrt 18 hiljada ljudi, a neki se još vode kao nestali.

Olimpijski plamen trebalo bi da putuje kroz Japan 121 dan prije zvaničnog otvaranja Igara.

Bonus video: